Teltház fogadta és vastaps búcsúztatta a karácsonyi műsor szereplőit idén a művelődési házban. Az előadás sikere mellett jó hír, hogy remekül sikerült az élelmiszergyűjtés, és hogy városunkba is eljutott a betlehemi szeret láng.

Emberségből jelesre vizsgáztak a jánossomorjaiak – mondta Nagyné Kő Mária, az est rendezője a megjelenteknek, amikor az immár hagyománynak mondható tartós élelmiszergyűjtésről beszélt. Az önkormányzat 120 ezer forintos támogatásával és a jóakarók ajándékaival együtt idén 60 rászoruló családnak sikerült meghittebbé varázsolni az év legszebb ünnepét. A Veres Dávid képviselő és a Szociális és Egészségügyi Bizottság által lebonyolított akcióban még az ünnepek előtt kikerültek a több más mellett lisztet, olajat, margarint tartalmazó élelmiszercsomagok a rászorulókhoz.

A karácsonyvárásban az amatőr színjátszócsoport tagjai és a műsor kedvéért hozzájuk csatlakozó lelkes fiatalok is segítettek. Dalokat, verseket, meséket hallhatott a közönség, a kis jelenetekből pedig felidézhettük a régi karácsonyok hangulatát, amikor az illatozó fenyő felöltöztetése mellett elengedhetetlen volt még, hogy méz, dió és alma is kerüljön az ünnepi asztalra. Aki szeretné tartani e régi szokást, tudnia kell, hogy előbbiek az egészséget, utóbbi pedig a szeretet szimbolizálja. A régi hagyományt idézték a betlehemesek is, akik a legismertebb és legelterjedtebb karácsonyi népszokást elevenítették meg. Emellett hallhattak egy megható történetet egy fiát hazaváró édesanyáról, valamint két igazán szomorú mesét is. A sort Móra Ferenc: A didergő király című meséje zárta. Ez ismét felvidította a nézőket, akiket ezúttal nem kellett unszolni a közös éneklésre, a színpadon és a nézőtéren együtt csendült fel a „Mennyből az angyal.”

Az idei év újdonsága volt, hogy civil kezdeményezésre városunkba érkezett a szeret lángja, amit Betlehemben, Jézus szülővárosában gyújtottak meg, majd a tüzet óvatosan, gyertyákkal és apró lámpásokkal vitték tovább városról városra, országról országra, gondosan őrizve, hogy el ne aludjon. Magyarországra a Duna Televízió segítségével érkezett, amely magára vállalta, hogy eljuttatja a Kárpát-medencében, a Kárpátalján, a Felvidéken, Erdélyben és a Délvidéken élő magyarokhoz is. A szeretet lángját egyébként minden jánossomorjai elviheti otthonába, hiszen természetesen a szentjánosi templomban is vár már mindenkit a szeret jelképe, 24-e délutánjától.

MK

-hirdetés- -hirdetés-