A vaddisznóval akár drogot is kerestethetnének kifinomult szaglása miatt. Több más mellett ezt is megtudhattunk péntek este a Művelődési Házban Alexay Zoltán biológus-természetfotós Szigetközről tartott előadásán.

Megtelt a Művelődési Ház kisterme és galériája is érdeklődőkkel a péntek esti TIT összejövetelen. Gyermekektől a nyugdíjasokig sokan látogattak el a Szigetköz flóráját és faunáját bemutató előadásra, illetve tekintették meg Alexay Zoltán biológus fotókiállítását.

A helyi zeneiskola két növendéke színesítette a késő délutáni programot, azt követően Balsay Sándor, a kiállító régi barátja tartott rövid beszédet. A fotókiállítás a Szigetköz élővilágát bemutató képekből állt össze, a virágokon át a madarakon keresztül az emlősökig minden élőlény helyet kapott a fotókon, ahogy az előadáson is.

A diás vetítésen részletesen megismerhettük a Szigetköz mai állapotának kialakulását, a folyószabályozás, az infrastruktúra kiépülése és a növényvilág, erdőtársulások változása közötti összefüggést. Alexay Zoltán, a néhai biológia-földrajz szakos tanár bemutatta a térség élőlényeit, a kihaló és az újonnan megjelent fajokat is. Elmondta, hogy a vaddisznó különösen intelligens, kitűnő szaglású állat, olyannyira, hogy kábítószer keresésére is alkalmas lenne. A szigetköz pillangó és rovarvilágáról pedig megtudhattuk, hogy a többszöri vegyszeres szúnyogirtással több pillangófaj is megfogyatkozott, vagy eltűnt a térségből.

Lőrincz György, a Művelődési Ház igazgatója elmondta, ebben az évben más koncepció mentén szervezték a Jánossomorjai Esték előadássorozatot, és így teszik ezt jövőre is. Eszerint -a korábbiakkal ellentétben- havonta egy estét tartanak, illetve időszakonként helyi előadókkal kiegészítik a programot. Ugyanakkor igyekeznek meghívni neves előadókat, akikre talán még többen lesznek kíváncsiak Jánossomorján.

HE

-hirdetés- -hirdetés-