Két országos bajnok evezőst ünnepelhet Jánossomorja. Fördős Bence és öccse Máté a maguk korosztályában mindketten a dobogó legfelső fokára állhattak evezés egyéniben a Szegeden megrendezett országos bajnokságon. Bence ezzel bekerült egy országos bajnoknevelő programba is, mellyel a 2012-es londoni olimpiát is megcélozhatja hajójával.

A 14 éves Bence és öccse, a 12 éves Máté a Mosonmagyaróvári Vizisport Egyesület versenyzőiként szerepeltek sikerrel a Szegeden augusztus 22-24-án megrendezett 109. országos bajnokságon a Maty-éri gróf Széchenyi István evezős és kajak-kenu pályán. A háromnapos rendezvény alatt a legfiatalabb minisektől a legidősebb veteránokig mindenki megmérette magát, úgy normál versenyhajókban, mint túraszámokban. A hazai evezős élet legjelentősebb eseményén 64 versenyszámban, közel 450 hajóban, mintegy 1000 versenyző állt rajthoz, ami az elmúlt éveket tekintve rekordnak számít.

Bence korosztályának 1500 méteres távján egyéniben  – skiff – első helyezést ért el, de párosban – dubló – is ezüstös helyre futott hajójuk, míg négyesben is ötödikek lettek. Öccse, Máté sem maradt el a példától, ő 1000 méteren utasította maga mögé a mezőnyt.

Cél az olimpia

Bence idén ballagott, az új iskolai évet már egy óvári középiskolában kezdi, pincérnek tanul, Máté jelenleg a helyi körzeti általános iskola tanulója. Hosszú távú céljaik között azonban a sport játssza a főszerepet. Bence szeretne részt venni a világbajnokságon, után pedig a 2012-es londoni olimpiára való kijutásért küzd majd. Céljai elérésére minden esélye megvan, kitartásban és akaratban ugyanis nem szenved hiányt. Édesanyja elmondása szerint tucatnyira sem tehető a mulasztott edzések száma. Lehetett szó esőről, melegről, szúnyoghadról, a fiúk kitartóan edzettek, a nyáron minden nap, akár délután 3-tól este 8-ig.

Beérett a munka gyümölcse

A kemény munkának megszületett az eredménye Szegeden. A versenyek fárasztóak voltak, néhány órás szünetekkel kellett teljesíteniük az elő- és középdöntőket és a finálékat. A versenyre Győrben, edzőtáborokban készültek, ahol napi három alkalommal szálltak vízre. Bence elmondta, sokat köszönhetnek edzőjüknek, Nagy Gábornak, az óvári szakosztály trénerének, aki mindig megfelelő tanácsokkal látta el, beleértve a szegedi megmérettetést is.

Herkules nyomában

Bence az országos eredményének köszönhetően bekerült a Héraklész Bajnoknevelő programba, mely az ország 14-18 év közötti legtehetségesebb sportolóinak nyújt lehetőséget rendszeres edzőtáborokra, hazai és nemzetközi versenyekre, valamint keretedzésekre. Ebből a programból kerültek ki az evezősport legnagyobbjai között említhető Vajda Attila olimpiai bajnok, vagy a világbajnok Varga Tamás. A programba minden évben egy fiú s egy lány kerülhet be csupán. Ez Bence számára azt jelenti, hogy az óvári egyesület edzései mellett pluszban teljesíti, a saját trénere segítségével, a központilag kiírt edzéstervet. Ugyanakkor a család válláról is leveheti az eddig jórészt rájuk hárult költségek terheinek jó részét, hiszen szponzorok is jelentkezhetnek Bence támogatására.

Vizes múlt, vizes tervek

A vízisportok sosem álltak távol a fiúktól. Mindketten a mosonmagyaróvári úszószakosztályban sportoltak – Bence már hároméves korában elkezdett úszni, ebben a sportágban is szép eredményekkel büszkélkedhetett. Három évvel ezelőtt azonban megszűnt a szakosztály, így mindkét fiú – szüleivel együtt – az evezés mellett döntött. Bence azonban nem bánja, hogy így alakult, ma már nem szeretne sportágat váltani. Nagy sportbéli tervei mellett szerepel egy borász- és shakertanfolyam elvégzése, illetve ha a sors úgy hozza, szívesen dolgozna később a dunai turizmusban.

Az ánglus evezésrül

A sportágat mint versenysportot 1901-ben említi először írásos emlék, hazai nagy alakjai között szerepel Széchenyi István aki sokat tett a hazai meghonosításért, angliában, a sport őshazájában is tanulmányozta a szakágat. Az evezés állóképességi sport, a versenytáv 15 éves kortól 2000 méter. Az evezés jelenleg népszerűségben a kajak-kenu mögött háttérbe szorul.

A versenyzők alumínium sínen mozgó kocsikon ülve gurulnak a hajóban hosszanti irányban. A hajótestre villákat szerelnek, amiken tulipánokat helyeznek el. Ezekben a tulipánokban mozognak a majd három méteres lapátok. Az egyszemélyes hajók akár már 14 kg-ot is nyomhatnak, de a nyolcasok sem érik el a százat.

H.E.

-hirdetés- -hirdetés-