Államalapításunk és a pusztasomorjai búcsú ünnepén nem csak a vidámság, a méltó ünneplés is helyet kapott a programok között. A templom előtt ünnepi műsor fogadta a friss kenyeret kóstolókat, a temetőben pedig az új lélekharangot és a felújított ravatalozót adták át.

Szerdán délelőtt a pusztasomorjai temetőben kezdődött meg a 20-i ünnepség, ahol a felújított ravatalozó épületét és a lélekharangot adták át. A számos közönség előtt Wittmann Elekné, a helyi felnőtt színjátszó kör tagja verssel mutatott rá az élet és a halál összetartozására, és teljességére, majd Dr. Kurunczi Károly polgármester tartott beszédet és Czank Vilmos kanonok plébános áldotta meg az épületet.


Ravatalavatal – Áldatlan állapotok

Kurunczi Károly elmondta, a májusi esőzések tönkretették a temetői kandelábereket. A felújítási munkálatokat egyeztetése során észrevette, hogy milyen tarthatatlan állapotok uralkodnak a ravatalozóban, nem csak a kinti, de a benti részben is. „Kábelek lógtak a falból, a tető beázott, az ablakok kitörtek, és még sorolhatnám. A következő testületi ülésen fel is terjesztettem a felújítás halaszthatatlanságát, és a testület támogatásával sikerült is rövid időn belül átadnunk az új ravatalozót és a lélekharangot.”

A munkálatok során meghosszabbították az épület előterét, teljesen megújították a tetőszerkezetet, a külső és belső vakolás mellett az elektromos hálózatot is kicserélték. Új haranglábat és lélekharangot is állítottak a ravatalozó mellé. A munkálatokat – leszámítva a harangláb elkészítését – helyi szakemberek végezték. A felújítás teljes költsége mintegy két és félmillió forintot tett ki.

Közös ünneplés

Czank Vilmos kanonok-plébános örül, hogy az avatás a búcsú napjára eset, annak ellenére, hogy sokan furcsállták ezt az időpontot De szerinte így együtt tudtunk ünnepelni megholtjainkkal. Mint mondta, a ravatalozó felújítása magában is fontos. „Ugyan a testnek teljesen mindegy, milyen állapotban van az épület, de a hozzátartozóknak nem. A fájdalom nem fokozódik, ha látják hogy rendezett, méltó körülmények között, és nem szemétkupacon búcsúzunk el a halottjainktól.


Bor és kenyér

A búcsúi szentmise után bor- és kenyérszentelésre várták a jánossomorjaiakat a pusztasomorjai templom előtt. A szertartás mellett a helyi amatőr színjátszók versekből, prózarészletekből álló, tartalmas műsorral köszöntötték államalapításunk ünnepét. A helyi tűzoltó egyesület és a fúvószenekar is közreműködött a rendezvényen, a kínálásra pedig Farkas Ferenc ajánlotta az új kenyeret.

HT
-hirdetés- -hirdetés-