Több mint százötven, a világ minden tájáról érkezett kisgyermekkel edzett Japánban két helyi baseballjátékos, a sportág fiataljainak találkozóján. Minden meghívott ország öt fős csapatot delegálhatott az edzőtáborba, a vendéglátó ország pedig még tizenhat  japán csoportnak biztosított lehetőséget, hogy részt vehessen a seregszemlén.

Kedden éjszaka érkezett haza Diós István és Laffer Kristóf, a Jánossomorja Rascals két játékosa Japánból, ahol tizenhat ország gyerekeivel együtt vehettek részt a tíz és tizenegy éves baseballosoknak szervezett találkozón. Japán és amerikai edzők foglalkoztak délelőttönként a fiatalokkal, akik csapatokba osztva, mindig más helyszínre utaztak és különböző stadionokban játszottak egymás ellen.
A fiúk elmesélték, hogy reggelente már hét óra után elindultak a csapatuknak aznapra kijelölt helyszínére, majd kilenctől délig edzettek, játszottak. Délutánonként a környék nevezetességeit látogatták meg. Így eljutottak Toyota, Tokai és Ichinomiya városokba is, ahol a városnézések mellett ünnepségeket is szerveztek a gyerekeknek.

A világ baseballos gyerekeinek találkozóját 1990 óta szervezik meg hol Japánban, hol az Amerikai Egyesült Államokban, mindig a tíz-tizenegyéves korosztálynak. Magyarország ötévente kap meghívást a rendezvényre. A két jánossomorjai fiút még márciusban választották ki amerikai profi baseballjátékosok az ötfős magyar küldöttségbe. Idén Európából a magyar küldöttség mellett Németország és Csehország csapata vett részt a találkozón.
A találkozó célja, hogy a világ tájairól érkező gyerekek megismerjék egymás kultúráját a baseball, mint közös nyelv segítségével. Így inkább a tanulásra, a játékra, és a szórakozásra fektetik a hangsúlyt, de a környék bemutatására is szánnak időt a szervezők.
Két kis baseballosunknak a legnagyobb élmény maga a repülőút volt, de nagyon tetszett nekik a Toyota kiállítás és az óceán is. A Rascals korábbi edzője, Yamashiro Riosuke is meglátogatta a fiúkat, ajándékot  hozott nekik. A gyerekek örültek a találkozásnak, szerintük Rio megnőtt és meg is változott.

Legközelebb öt év múlva készülhetnek újra magyar gyerekek a világtalálkozóra, a remények szerint akkor is lesz majd helyi résztvevő.

Az alapszakaszban negyedik helyen végzett Jánossomorja Rascals Junior szeptemberben 13-án játssza a rájátszás, azaz az őszi forduló első mérkőzését Debrecenben a Tigerkids Debrecen csapata ellen, akik a keleti csoport első helyezettjei lettek.

V.V.

-hirdetés- -hirdetés-