Nemcsak hogy a közeljövőben nem építené meg, de már nem is tervezi az állam a városunkat elkerülő utat. Így továbbra is a településen vezetne át az ország egyik legnagyobb kamionforgalma. A változás ellen a megyei közgyűlés is szót emelt.

„Két éve voltam Debrecenben, ahol épült az M3-as, párhuzamosan épült a két számjegyű út, és a négy számjegyű: Tehát egymás mellett három utat is építenek, úgy, hogy az M3-ason nem jött szembe senki.” – panaszkodott Szalay Imre, Bősárkány polgármestere. “Van tehát erre is példa, ám nálunk, ahol valóban szükség lenne több útra is, mindennek az ellenkezője igaz.” – mondja. Kikerült ugyanis az állami tervekből a 86-os főutat tehermentesítő gyorsforgalmi út, és vele az itt fekvő településeket elkerülő utak is. A régi terveken még szereplő szakaszokat valószínűleg a 86-os főút jövőre induló burkolat-megerősítése miatt radírozták ki az Országos Területrendezési Tervből a tavasszal. Bár eddig sem volt remény arra, hogy az elkerülő utak belátható időn belül megvalósulnak, a mostani törlés mégis megdöbbentette a településeket.

„A Országos Területrendezési Terv, ugyanolyan, mint a települések rendezési terve: nem azt jelenti, hogy belátható időn belül az fog megépülni, ami szerepel benne,  de ha valami nem szerepel az OTrT-ben, akkor biztos, hogy nem épül meg.” – teszi hozzá Szalay Imre.
A forgalom a burkolat-megerősítés után is nagy marad. Még este is öt perc alatt több mint 40 jármű fut be a településre, ennek a fele kamion, ami egyre nehezebbé teszi az életet a főút mentén. A zajterhelés is 20 százalékkal a megengedett felett van. Bősárkányban 1978 óta, tehát 30 éve szerepel a tervekben az elkerülő út. A község területrendezési terveiben folyamatosan ehhez igazítják a beruházásokat, és ezután is így tesznek majd, nem csak Bősárkányban, hanem az ugyanezt a forgalmat elszenvedő Jánossomorján is. Persze nem csak a helyi közigazgatás számítana az útra, a helyi lakosok is felháborodtak a változáson
Rabi Mihályné elmondta, az unokái iskolába, óvodába járnak ide, át a főúton, ideges, amikor itt mászkálnak. Feltétlen kellene az elkerülő út! Pintér Károlynészerint lassan olyan a szentpéteri főutca, mintha Budapesten lennénk, csak a rendőr hiányzik, mert itt sem igen lehet átjutni a túloldalra. Ő is sürgősnek tartaná a rendezést.
Az elkerülő utak elfelejtése ellen nem csak a települések, de a megyei közgyűlés is levélben tiltakozott a miniszterelnöknél és a tárcánál, azonban sikertelenül. Június végén a parlament elfogadta az új terveket, és csak öt év múlva köteles felülvizsgálni azt.

HT

-hirdetés- -hirdetés-