Nem csak szép számú helyi, de más településről érkező kiránduló is részt vesz a Jánossomorjai Társaskör Egyesület Kerékpáros Klubjának túráin. A tavasztól őszig hét kirándulást tervező kerekesek idei második útjukon a gazdasági kisvasút vonalán gurultak végig vasárnap délelőtt.

A túzokkakas nem mindennapi látványát is megnézhették azok, akik a Társaskör Egyesület kerékpáros klubjának idei második túrájára indultak. Márpedig bőven akadtak ilyen szerencsések. A szinte nyárias időben rendezett idei kirándulásra ugyanis eddig soha nem látott számban érkeztek az érdeklődők. Jakabné Gruidl Teréz szervező, a társaskör elnöke elmondta, tavaly átlagosan tíz fő indult a túrákra, a mai 32 fő így mindenképpen pozitív jel a jövőre nézve.

A túrákon már többször résztvevő Buderer István szerint a társaság magja nagyon jó, összeszokott, ám mindig akadnak új jövevények, akik kellemes színt hoznak a csapatba.

A tematikus utak során mindig környékünk természeti vagy kulturális értékeit keresik fel a bringások, mondta el az állomásokat összeállító Lőrincz György, ismertetve az idei második túra útvonalát, ami „az egykori főhercegi gazdasági vasút mentén a Hanságban – egy kis kitérővel” címet viseli.

A mára csak nyomokban megmaradt, de régen az egész Hanságot behálózó kisvasút vonalán az egy kis kitérő mindjárt az első állomást: az Andau melletti túzok-költőhelyet jelentette, ahol szabad szemmel is megfigyelhető Európa legnagyobb testű védett madara. Itt Spakovszky Péter, a túzokvédelmi program területi felelőse beszélt a résztvevőknek a ritkán látható, védett madárról. A legtöbb túrázó még soha sem látott túzokot, most viszont a magaslesről mindenkinek sikerült megpillantania az impozáns, dürögő túzok-kakasokat.

A túrán a Halászi Kerékpáros Klub vezetői is részt vettek, hogy tapasztalatokat cseréljenek és később akár közös túrákat is szervezzenek a jánossomorjaiakkal. Horváth Vilmosné, a Halászi Kerékpáros Klub egyik alapító tagja elmondta, férjével indultak el a jánossomorjai csapattal, hogy saját túráikhoz is ötleteket szerezzenek. „Sík területen lakunk, de duplán tudom élvezni ezt a gyönyörű vidéket, úgyhogy örülünk, hogy eljöttünk erre a szép túrára. A túzokról is sok újat hallottam, és nem is láttam eddig ilyen madarat, úgyhogy nagy élmény volt a kilátóból megnézni őket.”

A kerékpáros klub őszig még további öt túrát szervez, a Fertőzugtól egészen a Szigetközig. Az érdeklődök a város honlapján, a www.janossomorja.hu-n is megtekinthetik a részletes útiterveket.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-