Bálokban bővelkedett a szombat este Jánossomorján. A társaskör egyesület, a vadásztársaság és az önkéntes tűzoltó egyesület tartotta egy időben a farsangi mulatságát, három különböző helyszínen. Mindhárom civil szervezet elégedetten tekint vissza az elmúlt évére, így volt okuk a felhőtlen ünneplésre.

Koszorúzással, és rövid megemlékezéssel kezdte idei báli rendezvényét a Jánossomorjai Társaskör Egyesület. Elődje, a 104 évvel ezelőtt alapított mosonszentjánosi társaskör emléke előtt tisztelegtek az új könyvtár falán helyet kapott emléktáblánál az egyesület jelenlegi tagjai. Ezt követően kezdődött a művelődési házban a civil szervezet farsangi mulatsága, melyre a tagok és családtagjaik kaptak meghívót. A batyus bálon a vacsoráról, s a mellé járó italról a résztvevők maguk gondoskodtak, így az egyébként ingyenes rendezvény költségeihez mindenki saját ízlése szerint járulhatott hozzá. A vacsora mellett természetesen jó alkalom nyílt a társaskör programjainak – például a tavaly ősszel először megrendezett társasköri disznóvágásnak –  a felelevenítésére is.

Kürtszó nyitotta meg a Mosonszentjános Vadásztársaság idei farsangi rendezvényét. Bár a társaság a kilencvenes évek közepe óta évente tart bált, de területes társaságként idén rendez először ilyen összejövetelt. Korábban ugyanis nem rendelkeztek saját földterületekkel, így bérelni voltak kénytelenek őket. Ezt a nehézséget sikerült áthidalniuk, hisz tavaly március óta közel hatezer hektár saját földdel rendelkeznek. Mint azt megnyitójában dr. Kurunczi Károlypolgármester, a társaság elnöke említette, a cím megszerzése a tavalyi évi egyik legjelentősebb eredménye.
Az érkező vendégeket köszöntő pezsgő mellett a valódi vadászatokat idéző dekoráció teremtette meg az alaphangulatot, amely azonban más szerepet is kapott az est során: más értékes ajándékok mellett ugyanis, a kiterített fácánok és az őz suta voltak a tombola fődíjai.

A pusztasomorjai Önkéntes Tűzoltó Egyesület  farsangi bálja több mint százhúsz éves múltra tekint vissza. Része a hagyománynak, hogy a tűzoltók a bál előtt díszmenetben vonulnak a mulatság helyszínére. Idén azonban már nem a régi szertártól, hanem az új őrsről indult a tűzoltóautókat is felvonultató seregszemle, így szinte teljes hosszában érintette Pusztasomorját, a nézelődők nagy örömére.
A nagy hagyományú bálban volt olyan vendég, aki saját bevallása szerint már hatvan évvel ezelőtt is itt bulizott.
Korábban több hír is szárnyra kelt arról, hogy esetleg bezárják a bálnak otthont adó vendéglőt, és már a találgatások is megindultak a lehetséges új helyszín kérdésében.  Az épület új tulajdonosa azonban biztosította a szervezőket, hogy a tűzoltó egyesület a tervezett átépítés után is a megszokott helyszínen tarthatja meg farsangi rendezvényét.
A helyi önkéntes tűzoltók egyébként 2007-ben is számos tűzesetnél segítették a hivatásos tűzoltók munkáját, így ezúttal is sikeres évet ünnepelhettek a szombati tűzoltóbálon. „Kevés tűzeset volt, úgy nyolc-tíz kivonulás” – mondja Kránitz Józseftűzoltóparancsnok, amikor  a tavalyi évről kérdezzük. “De a mosonmagyaróvári tűzoltókkal együttműködve több napot, több éjjelt töltöttünk kazaltüzeket őrizve, hogy ne vegyük el az ő energiájukat. Úgy érzem, hogy mi a jobbkezük vagyunk.”

Az idei bál bevételének nagy részét a szervezők az eszközpark fejlesztésére fordítják, a befolyt pénzből azonban az új felszerelések vásárlása mellett egy közös kirándulást is szeretnének megrendezni.

A báli szezon végét jelző hamvazószerda idén február 6-ára esik, így a szervezők kénytelenek voltak igazodni a korai időponthoz, s a rövid báli szezon eseményeit zömében január végére, illetve az első februári hétvégére időzítették. Ennek tudható be, hogy szombaton három különböző rendezvény zajlott egy időben, de ez a létszámon és a hangulaton egyáltalán nem érződött. Aki esetleg otthon maradt a hétvégén, jövőre mindenképpen pótolja elmaradását!

Veres Dávid

-hirdetés- -hirdetés-