Műveltségi vetélkedőt és CD-borító tervező versenyt szervezett a Körzeti Általános Iskola Kodály Zoltán születésének 125. évfordulója alkalmából. A hétfői versenyen a két jánossomorjai tagiskola és a nagyfödémesi Borsos Mihály Magyar Tannyelvű Alapiskola felső tagozatos diákjai közül összesen tizenöt csapat mérte össze tudását, a rajzversenyre 39 munka érkezett.

 

A vetélkedőben a gyerekeknek feleletválasztós kérdésekre kellett minél gyorsabban a helyes választ megjelölni. Itt nemcsak Kodály életével és munkásságával kapcsolatos kérdések hangzottak le, hanem több, Kodály által gyűjtött népdal szövegére is rákérdeztek a szervezők. De a magyar népdal szerkezeti, formai elemeit is kikérdezték a gyerekektől.

A vetélkedő előtt a nyolcadik osztályos diákok emlékműsort adtak, melyben a népdalokat a többi gyerekkel együtt énekelték. A rendezvény közben pedig az 5.a és a 6.a osztályok gyerekjátékokat, táncokat adtak elő, és a Mónár Anna című balladát dramatizálták.

Az eredményhirdetések előtt Glaser-Kozma Edit és Glaser Norbert galántai táncot mutatott be.

A rajzversenyre beérkezett 39 munka közül első helyezést nyert Glaser Júlia (6.a), második Bán Bianka (6.K) harmadik pedig Telek Szandra (7.a). Tóth Babett (8.b) kiemelkedő munkája különdíjat nyert. A tizenöt legjobb alkotást a Központi Iskola felső tagozatában kiállították.

A műveltségi vetélkedőn négy fős csapatokban versenyeztek a gyerekek. Első helyezettek a 8. b osztály tanulói: Drobnitsch Zsófia, Tóth Babett, Eke Bálint ésStrasser Zoltán. A második helyezett csapat tagjai: Fehér Nóra, Gyurasits Boglárka, Tesch Ildikó és Mezzei Zsuzsanna, szintén a 8.b tanulói. Harmadik helyen végzett a 8.a és 8.b vegyes csapata, a Balaskó Evelin-Katona Dóra-Lőrincz Barbara-Thülly Karina négyes, és negyedik lett a tanulószobás csapat, Hardi Rebeka (5.b), Nagy Alexandra (8.a), Kovács Márk (7.b) és Losonczi Richárd (7.b).

A Kodály-emlékév hétfői, iskolai programját Papp Márta, a Körzeti Általános Iskola magyar szakos tanára szervezte, Varga Veronika és Kóbor Attila tanárok segítségével.

Kodály Zoltán 1882. december 16-án született és 1967. március 6-án halt meg. A kettős jubileum alkalmából országszerte számos, és külföldön is jó néhány személyéhez, munkásságához kötődő rendezvényt szerveztek az idei évben.

V.V.

 

-hirdetés- -hirdetés-