Már a második zenés foglalkozását tartotta a Baba-mama Klub a művelődési házban. Énekeket, játékokat, mondókákat tanulnak a kisgyerekek az édesanyákkal együtt és hangszerekkel ismerkednek. A szervezők nem is számítottak ekkora érdeklődésre, de úgy tűnik a kezdeményezés sikeres, és van igény a zenebölcsire. Mintegy 20 kisgyermek vett részt a foglalkozásokon.

 

Ringatóztak, sütit sütöttek, megszámolták ujjaikat, tyúkokat hessegettek, aztán lógatták a lábukat, majd sétáltak és lecsücsültek, és ment a gőzös. Később az eső is esett, és az ég is dörgött. A mondókák, énekek után aztán hangos zenebona következett, amikor is a kisgyerekek játszhattak a különböző hangszerekkel.

Csendes Viktória, a zenebölcsi szervezője elmondta, hogy a Baba-mama Klubban már többször beszéltek róla, hogy szeretnének zenés foglalkozásokat. Néhányan rendszeresen vitték gyermekeiket Mosonmagyaróvárra zenebölcsődébe, és sikerült az ottani zenetanárral egyeztetni, hogy tartson Jánossomorján is foglalkozásokat.
A zenebölcsi amellett, hogy énekeket, verseket, mondókákat tanulnak itt közösen a babák és a mamák, tulajdonképpen egy fejlesztő foglalkozás a gyerekeknek. A zene és a közös dalolás mindig feloldja a kisgyermekeket, így ők képesek befogadóbbá válni arra, amit hallanak. A gyermekek zenei képességének fejlesztése segít abban, hogy a nyelvérzékük, matematikai képességük fejlődjön. A foglalkozáson részt vevő kisgyerekek nagyon szeretik azt, hogy együtt zenélnek, együtt énekelnek.
A zenebölcsőde célja az is, hogy az anyák maguk is elsajátítsák ezeket a játékokat, tudják, hogyan énekeljenek gyermekeikkel, hogy később e foglalkozások bensőséges, sajátságos élménnyé váljanak anya és gyermek között.
„Igazából arról szól, hogy mit énekelünk otthon is a gyerekekkel, mit játszunk, mit mondókázunk. – mondta Pusztai Kinga, a foglalkozások vezetője – és az is fontos, hogy közösen csináljuk. Aztán otthon meg ugyanezeket elénekelik. Ez nem egy tanfolyam, inkább az anyuka megtanulja, hogy mit kellene otthon énekelni.”
A beszédfejlődésben, a mozgáskoordinációban, az írás-olvasás képességének kialakulásában nagy szerepe van a lüktetésnek, ritmusnak, és ezáltal a zenének. Az egy órás foglalkozásokra már hat-nyolc hónapos kortól lehet vinni a kisgyermeket, egészen három éves korig. Az idén még három zenebölcsit tervez a Baba-mama Klub.

V.V.

 

-hirdetés- -hirdetés-