Más intézmények mellett sajnos már az öregotthonban is érzékelhető a létszámfogyatkozás. Az ide látogató nyugdíjasok számos programon vehetnek részt, ennek ellenére az intézmény kihasználatlan.
Üresen állnak a székek. Az utóbbi években nagy arányú létszámcsökkenés észlelhető a helyi idősek otthonában. Két éven belül felére csökkent az klub létszáma. Ma alig négy-öt állandó tagja van a bölcsődével közös épületben található intézménynek. A maximális létszám 25 fő körül lehetne, ennek jelenleg az ötödét használják ki a jánossomorjai nyugdíjasok. Göblyösné Debreczeni Zita intézményvezető szerint most a legfőbb cél, hogy minél több embert be tudjanak vonni, hogy ők is részt vegyenek a programokban.
A klubba látogató idősek kártyával, tévénézéssel, vagy beszélgetéssel tölthetik el az időt. Több napi-, illetve hetilap is jár az otthonba, így olvasásra is nyílik lehetőség. Természetesen a hagyományos ünnepekről is megemlékeznek, így például nőnapi, vagy karácsonyi ünnepséget is tartanak az időseknek. Amellett, hogy a társaság enyhíti a magány érzetét, szabadidejüket hasznosan tölthetik el, ráadásul a napi étkezés is megoldható, nem igényel plusz munkát. A napi háromszori étkezés 450 forintba kerül, cserébe reggeli, ebéd és uzsonna jár, ám igény szerint ezek közül ki is hagyható valamelyik. Aki igényli, annak az ebédet házhoz szállítják, de vannak, akik maguk járnak be érte.
A helyiség évek óta igényelné a felújítást, de pénz hiányában ez eddig elmaradt. A legfontosabb azonban az lenne, ha újra többen látogatnák az otthont. Mint azt Göblyösné Debreczeni Zita mondta, jó lenne ha minél többen jönnének, hisz ez a szolgáltatás értük van, ezért több emberrel szeretnék megismertetni.
Az idősek otthonának üzemeltetése az önkormányzat számára a lakosságszám alapján államilag előírt, kötelező feladat.
-hirdetés- -hirdetés-