A sportegyesület támogatásán kívül az önkormányzati képviselők egyebek mellett elfogadták az oktatási intézmények tanév eleji beszámolóját, és Lőrincz Györgyötválasztották a művelődési ház igazgatójának a szerdai ülésen.

 

A Balassi Bálint Művelődési Ház intézményvezetői álláshelyére három pályázat érkezett be az önkormányzathoz. Az egyik Lőrincz Györgyé, aki 2002 szeptembere óta jelenleg is a kultúrház igazgatója, ötéves megbízatása azonban idén augusztus 31-éig tart, ezért kellett pályázatot kiírni az állás betöltésére. A másik két pályázó közül az egyikük – egy bősárkányi művelődésszervező – pályázatával a Kulturális Oktatási és Sport Bizottság már csak a helyesírási és stilisztikai hiányosságok és a szakirányú tapasztalat hiánya miatt sem kívánt érdemben foglalkozni. Másikuk – egy mosonmagyaróvári pályázó – azonban nem művelődésszervezői, hanem etnográfus végzettséggel rendelkezik. Így a bizottság Lőrincz György pályázatát javasolta elfogadásra, amit a testület teljes egyetértéssel egyöntetűen meg is szavazott. „A legjobb pályázat az elmúlt öt év.” – indokolta döntését Fazekas Imre, utalva arra, hogy szerinte Lőrincz György eddig is jól végezte a munkáját. Luka Jánosugyanakkor megkérdezte Lőrincz Györgyöt, nem érzi-e szükségét a nyelvtanulásnak. A régi-új igazgató azt válaszolta, van ugyan angol alapfokú nyelvvizsgája, de tudja, hogy ez ma már nem elég, ezért ha befejezi tanulmányait a pécsi egyetemen – ahol jelenleg másodéves -, akkor szeretne angolból eljutni középfokú szintre, és németet is tanulna.
A testület ismét öt évre bízta meg Lőrincz Györgyöt a művelődési ház vezetésével.

Fontos téma volt az ülésen a költségvetés első féléves teljesítése, és ennek megfelelően a költségvetési rendelet módosítása is. A félévi bevételek és kiadások megfeleltek az előirányzottnak, így ezzel nem akadt probléma. A testület elfogadta a város 2007-es költségvetésének bevételi és kiadási főösszegét, nagyjából 961 millió forintban.

A város oktatási intézményeinek tanév eleji beszámolóit vizsgálva a Kulturális, Oktatási és Sportbizottság megállapította, hogy a legnehezebb helyzetben az Alapfokú Művészeti Iskola áll. Folyamatban van ugyanis egy minősítési eljárás, amely feltétele annak, hogy az intézmény továbbra is megkapja az eddigi állami normatívát. Ez pedig változásokat hozott a zeneiskola életében, emiatt kellett például elbocsátaniuk négy tanárukat. Mindemellett jól haladnak a minősítés megszerzése felé.
Az Aranykapu Körzeti Napköziotthonos Óvodának 23 gyereket kellett visszautasítania helyhiány miatt. Az iskolában ezzel szemben csökken a gyermeklétszám.

Mindezek mellett elfogadtak a képviselők egy kiegészítést a májusi, gyermekvédelmi feladatok ellátásáról szóló beszámolóhoz. A cél továbbra is az, hogy Radics Kálmánné családgondozó a mostani kettő helyett heti négy napot dolgozzon Jánossomorján. Ennek megvalósítási lehetőségéről még egyeztetni kell a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulással, amelynek keretében a gyermekjóléti feladatok működnek. Felmerült továbbá, hogy az önkormányzattal együttműködve alakulhatna egy ilyen jellegű civil szervezet a városban. Veres Dávidemlékeztetett rá, hogy a Balassi Bálint Ifjúsági Klub és a Szociális és Egészségügyi Bizottság közös karácsonyi ajándékgyűjtő akciója ebből a szempontból figyelemreméltó kezdeményezés volt.

A képviselők Varga István és Behringer Eszter részére, tánctanulmányaik segítése érdekében, tízezer forintos nagyságrendű havi ösztöndíjat szavaztak meg. Ezt iskolaidőben, tehát tíz hónapon keresztül kapják majd a 2007-2008-as tanévben. A két tehetséges fiatal táncprodukcióit már többször, így az elmúlt Gödör Napokon is láthatta a helyi közönség.

Jakab Viktória

-hirdetés- -hirdetés-