Az első közös intézmény lesz az országban a jánossomorjai laktanya, amit a tervek szerint augusztus 24-én adnak át a most összevont rendőrség és a határőrség 18 fős helyi őrsének. Bár a munkálatok gőzerővel folynak, a határidő veszélyben van, és plusz költségek is felmerültek a város számára.

 

Mint Kocsis Tünde, a megyei rendőrfőkapitányság szóvivője elmondta, ez az első olyan létesítmény, amit közösen kezel majd az összevonás után létrejött rendőrség, így mindenképpen szimbolikus a Jánossomorjai laktanya.

Úgy tudjuk, 18 fő teljesít majd itt szolgálatot az új objektumban, ebből a nap 24 órájában, folyamatosan kiállítható két járőr és a telephelyi szolgálat is. A városi járőrözés mellett ők látják majd a schengeni mélyésig határőrizet feladatait, amit országosan először szintén nálunk vezetnek be, próbaként már október elsejétől.

Az országos rendőrfőkapitányság és remények szerint a rendészeti minisztérium is képviselteti magát a jövő péntekre tervezett átadási ünnepségén. A 24-ére tervezett átadó, bár igen szoros határidőt jelent, de még tartható, mondta el Dr. Kurunczi Károly polgármester. A nehézséget az adja, hogy az eddigit tervekkel ellentétben az udvar burkolatát és a járdát is fel kell újítani a nyitásra, hiszen áldatlan állapotban van, nem méltő egy ilyen intézményhez, és nem is bírja majd a nagyobb forgalmat. Ez az önkormányzatra plusz költségeket ró, mondta a polgármester, aki bízik abban, hogy nem csúsznak a munkálatok.

Egyben a helyi laktanya lesz az az intézmény is, ahol elsőként működik együtt az új rendészeti szerv az önkormányzattal, hiszen itt kap majd helyet a polgárőrség és a helyi önkéntes tűzoltóság is. Ezért állapodott meg a város a rendőrséggel a közös felújításról.

H.T.
-hirdetés- -hirdetés-