21 beiratott gyereket kell visszautasítania az óvodának; ennyivel többen jelentkeztek ugyanis a város három intézményébe a felvehető létszámnál. Elsősorban azokat tudják felvenni, akiknek az édesanyja napi nyolc órát dolgozik, a többiek a maradék férőhelytől függően vagy beférnek vagy nem.

 

Csak ha dolgozik

Összesen 196 kis-, középső és nagycsoportos gyereket irattak be a szüleik áprilisban az Aranykapu Körzeti Napközi Otthonos Óvoda három jánossomorjai tagintézményének valamelyikébe a 2007/2008-as nevelési évre. (A szentjánosi tagóvodába 112, a szentpéteribe 60, a pusztasomorjaiba pedig 24 gyereket.) Az óvodákban azonban összesen 175 férőhely van, ezért az új beiratottak közül 21 gyereknek nem jut hely. Az intézmény július 31 után dönt arról, hogy kiket tudnak felvenni, ezután értesítik a szülőket az eredményről. Jánossomorja önkormányzatának képviselő-testülete még 2002-ben döntött úgy, hogy csak az a gyerek mehet óvodába, akinek édesanyja hivatalos munkáltatói igazolással bizonyítja, hogy teljes, napi nyolc órás főfoglalkozású munkaviszonyban áll. Ezt a határozatot alkalmazza az óvoda a gyerekek felvételénél. “Elsősorban azokat tudjuk felvenni, akiknek az édesanyja napi nyolc órát dolgozik” – nyilatkozta a JTV-nek Schwartzné Varga Mónika óvodavezető – “de aki igazolja, hogy négy órát dolgozik és azon idő alatt nem tudja a gyermek felügyeletét ellátni, akkor amennyiben a férőhely engedi, úgy természetesen őket is fel fogjuk venni.”
Azokat a gyerekeket, akiknek édesanyja munkanélküli vagy GYES-en van egy kisebb gyerekkel, szinte biztos, hogy vissza kell utasítani. Rájuk a szülők ugyan tudnak vigyázni otthon, de Egervári Judit szerint például az ő kislányának is hasznos lenne a közösség, sőt még attól is tart, hogy a kisebb testvér mellett otthon a korának nem megfelelően fog viselkedni a gyerek.
Óvodába járni egyébként a törvény szerint csak öt éves kortól, tehát az iskola előtti utolsó évben kötelező.

Szűkösen

Egy óvodai csoportban a közoktatási törvény szerint maximum 25 gyerek lehet, ezt a számot az önkormányzat növelheti 30-ra, mint ahogy az óvodavezető kérésére ez meg is történt tavaly ilyenkor. A csoportonkénti plusz öt férőhelyre az év közben érkező óvodások miatt van szükség. A 2007/2008-as nevelési évben várhatóan összesen 24 gyerek lesz, akik szeptemberre még nem, csak néhány hónappal később töltik be a harmadik életévüket, ezért akkor iratják majd be őket. Így év közben biztos hogy 25 fölé emelkednek majd a csoportlétszámok.

Továbbra is hét csoport

Szintén a 2002. február 20-án hozott határozattal szüntette meg az önkormányzat a szentjánosi városrész tagóvodájában az egyik csoportot, az akkori gyermeklétszámhoz igazodva. Így ott azóta négy csoport működik, míg a péteriben kettő, a somorjaiban pedig egy. Korosztály szempontjából mind a hét csoport vegyes.
Ha a város képviselő-testülete most támogatná még egy csoport indítását, akkor a plusz 21 gyerek is járhatna oviba. Ennek költsége 6,5 millió forint lenne, amelyhez 4,7 millió forint állami normatívát lehetne igényelni. Igaz, nyolc csoporttal év elején még nem lenne 100 %-os az óvodák kihasználtsága, de az időközben érkező gyerekekkel év végére így is 100 % fölé emelkedne. A helyi intézmények közül azonban az óvoda kapja a legalacsonyabb állami támogatást, és a legnagyobb részben ezt az intézményt kell az önkormányzatnak támogatnia. Egész évre összesen ugyanis nagyjából 77 millió forint a három óvoda működési költsége, és ebből 40 millió terheli az önkormányzatot. Tehát – mint arról a jegyzőnő tájékoztatott – egy újabb csoport indítása megterhelő lenne az ezévi költségvetésnek. Így a testület ezt áprilisban leszavazta.

Jakab Viktória

 

-hirdetés- -hirdetés-