A hó végi, menetrend szerinti, ám mégis rendkívüli ülésen szabad utat nyitottak a település szélén tervezett szolgáltató létesítményeknek, és finoman szólva az igényekhez módosították a kínálatot a Karner iskola eladásának ügyében. Az új kikiáltási ár 25 millió helyett 17 millió 500 ezer forint.

 

Bár a júliusi kánikulában nem szándékozott összeülni a város képviselő-testülete, 24-én, kedden mégis több döntést igénylő kérdésben emelték szavazásra kezüket a tagok. Az ülést Dr. Kurunczi Károly polgármester szabadsága miatt Gotsch Jánosalpolgármester vezette.

Jöhetnek az üzletek, kutak

Kisebb tisztázó beszélgetés után módosították a településrendezési tervet. E mostani változtatás a város mosonmagyaróvári felén fekvő földeket érintette, itt ugyanis az eddig kizárólag ipari tevékenységre engedélyezett területeket kereskedelmi és szolgáltató célú tevékenységre is alkalmassá tették.
Erről még a márciusi testületi ülésen döntöttek, most a közzététel és a hivatalos észrevételezési idő lejártával vette elő újra az ügyet a testület. Kifogás nem érkezett, sem a lakosságtól, sem a szakhatóságoktól, így a testület dönthetett a módosított rendelet kihirdetésről. Eztán tehát több kisebb egység, például kisáruház, vagy a talán nem véletlenül sokat rebesgetett benzinkút is létesülhet a LEIER üzem környéki földeken, a főút mellett.

Az új, az eddiginél kisebb telkek közművesítéséről a városnak kell gondoskodnia. Felmerült a szervízutak kérdése is, melynek hiányát Szalai Imre városi főépítész komoly gondként jelölte meg az eddigi értékesítések elmaradásában. Vázolta, hogy a továbbiakban ezek az utak akár az ide települő vállalkozások és a város kedvező együttműködésével, Európai Uniós pályázatból is megvalósíthatóak lennének. Mindez, mint Szalai Imre elmondta, persze nem közvetlen hasznot hajtanak a városnak, ám így a kihasználatlan telkeken létesülő épületek mind építmény, mind ipaűzési adót hoznak majd Jánossomorjának.

Olcsóbb az iskola

A Karner iskola épületének eladásról is újabb döntés született, mivel az első licit sikertelenül zárult – konkrétan egy licitáló sem érkezett. Itt, több javaslatból aztán az eddigi 25 milliós árat 17 millió 500 ezerre csökkentette a város. Megegyeztek abban is, 500 ezres lépésekben hajlandók emelni az árat a hamarosan megrendezendő liciten.

A testületi ülésen elhangzott az a felvetés, – a régi városképért aggódók számára inkább félelem – is, hogy az épületet magát már nem tudná hasznosítani egy új tulajdonos, így az kevésbé értékes. A ház maga ugyanakkor régi heidebauer építés, melynek ugyan még helyi vagy más műemléki védettsége nincs, mégis fontos helytörténeti értéket képvisel.

Közbeszerzés

A testület döntött az idén felújítandó Fehérkereszt, Széchenyi és Újerdő utcák közbeszerzési pályázatáról is. Utóbbi két utcára – illetve az Újerdő utcánál csak egy kisebb, még felújítatlanul maradt szakaszra – 6, illetve 2 és fél millió forintot szán az önkormányzat.

Kicsi kocsi

A testület Nagyfödémes önkormányzatának kérésére a szlovákiai testvértelepülés használatába adja a város 12 éves Mitsubishi típusú kisteherautóját. A jármű működtetésével kapcsolatos összes költséget a nagyfödémesi fél állja majd.

Parttalanul

Az ülésen ismét felmerült a strand ügye, azonban a testületi tagok is csupán annyit tudtak ismét megállapítani, amit olvasóink is: A munka továbbra sem kezdődött el. A város egyetlen vigasza, hogy szeptembertől a napi 50 ezer forintos kötbér is terheli a céget.

Piac – gazdaság

Az ülésen a korábban a település utcai árusok terén hozott döntést már konkrét formába is öntötték, végleges, augusztus elsejei határidőt szabva a piacosoknak a művelődési ház udvarán kialakított elárusítóhelyre való beköltözésre.

A meccs később

A sokak által várt szavazást, mely a Jánossomorja Sportegyesület finanszírozásáról döntött volna, az augusztusi ülésre halasztották. Nemes Csaba, a sportbizottság elnökeként vázolta a már korábban általunk is említett új megállapodást az önkormányzat és az egyesület között. E szerint a JSE megkaphatná a megyei első osztályhoz szükséges, több mint 5 millió forintnyi támogatást a várostól, ám ehhez több feltételt is teljesítenie kell.

Korlátoznák például az idegen játékosok számát illetve azt is, mire fordítható a támogatási összeg. Mint ismert az éves nyolc milliós önkormányzati támogatásból a JSE közel 6 millió forintot kért és használt fel az első, még NB-III-as idényére.

H.T.

-hirdetés- -hirdetés-