Bár a szervezők szerint az eddigi legtisztább és legszigorúbban szabályozott ifjúsági találkozót tartották meg idén Hanság-nagyerdőn, a helyszínt kezelő Észak-Hansági Erdészet a találkozó után levélben zárkózott el attól, hogy bármilyen hasonló rendezvénynek helyet biztosítson a területen.

 

Az erdészházon belül és a sátorhelyeken a fesztivál után ottmaradt szemét miatt döntött úgy az erdészet: nem kívánja többé egy ilyen fesztiválnak kitenni a szép környezetben álló hanság-nagyerdei erdészházat.

Szennyszőnyeg

Ennek előzménye, hogy a területet kezelő erdész a találkozó után, kedd reggel tartott szemlét a helyszínen, és az ott talált tetemes mennyiségű csikk, pohár és flakon miatt jelentést tett.

Késő bánat?

A szervezők elmondták, akkorra még valóban nem végeztek a terület kitakarításával, a szemétszedés még hátra volt. A színpadot, a sátrakat és egyéb eszközöket is csak hétfő délutánra tudták szétszedni és elszállítani, az estig ígért szemétszedés pedig másnapra csúszott.

Kulcsprobléma

Az erdészek szerint másnap délelőttre már át kellett volna adni a területet, míg a szervezők szerdáról tudtak. A rendező Balassi Bálint Ifjúsági Klub vállalja a felelősséget a történtekért. Mint mondták, sajnálják, hogy az erdészet nem volt kicsit türelmesebb. Szerdára ugyanis a területet megtisztították a szeméttől.

Vándorol? Megszűnik?

A klub még nem döntött a találkozó további sorsáról, így előfordulhat, hogy most jöttek össze utoljára a régió fiataljai Jánossomorján. A tervek között azonban az is szerepel, hogy a környéken más helyet keresnek a találkozó számára. Olyat, ami megfelel az eddigi elvárásoknak, tehát távol fekszik a várostól, jól megközelíthető, és technikai – biztonsági (főként tűzbiztonsági) szempontból is alkalmas a fesztivál megrendezésére.

Hetedik

A sorban a hetedik Hanság-nagyerdei Ifjúsági Találkozóra nagyjából három-, három és félszázan látogattak ki. Voltak, akik már csütörtökön megérkeztek, de akadtak jó páran, akik csak az esti koncertek egyikére jöttek ki.

A legtöbben

Testvértelepülésünkről, Nagyfödémesről idén érkezett a legnagyobb vendégsereg, több mint negyvenen vertek sátrat, illetve az idősebbek állítottak lakókocsit a táborban. (Több szülő is együtt bulizott a nem csak magyar anyanyelvű ifjoncokkal.)

Szabályok, szabotázsok

A találkozón idén szigorú biztonsági előírásokat léptettek életbe a szervezők, melyben a tűzgyújtásra és a szemetelésre fokozottan hívták fel a figyelmet. A plakátok mellett a sátrakba szórólapon is eljuttatták a házirendet. Az erdőt egy részét szalagokkal körbekerítették, csak a táborterületén belül engedélyezték a dohányzást, a megfelelő nedves oltóhelyek környékén. Öt darab vécé is rendelkezésre állt a táborban, és az erdészház belseje, mint mindig, tiltott terület volt a látogatok számára. A szervezők elmondták, a megfelelő infrastruktúra és a tiltás ellenére természetesen voltak, akik megszegték a szabályokat.

De…

„Azért is értetetlenül fogadtuk a levelet – mondta el a főszervező Szennik Gábor – mert évek óta ugyanígy működik itt a találkozó. Furcsa, hogy pont akkor érkeznek ilyen kritikák, amikor a legnagyobb óvintézkedéseket tesszük a tisztaságért, a biztonságért. Persze, ha mindez jogos, vállaljuk és elfogadjuk a következményeket.”

Puskavégre kapva

A találkozó ellen korábban a helyi vadászok egy csoportja emelt kifogást, feltételeiket levélben is elküldték a klubnak – a tényekhez tartozik, hogy több, az ügyben szót emelő vadász maga is erdész. A helyi társaság által bérelt környékbeli erdőterületek egyik nyugalmi övezete az erdészház környéke. A társaságnak – amely már megalakulásakor célul tűzte ki a komoly bevételt jelentő külföldi vadászok vendégül látását – fontos e területek háborítatlansága. Véleményük szerint a zaj akár hosszabb időre is elriaszthatja a környékről a nagyvadakat.

Hauptmann Tamás
-hirdetés- -hirdetés-