Az országban elsőként nálunk próbálják ki a schengeni határőrizetet, három hónappal a csatlakozás előtt – jelentették be a határőrlaktanya felújításáról szóló megállapodás megkötésekor. Ezt az új bázissal itt felállítandó, 15-20 fős rendőri állomány teszi lehetővé.

 

Dr. Gorgosilits Fábián megyei rendőrfőkapitány kedden, a polgármesteri hivatalban tartott sajtótájékoztatón bejelentette: az országban első és egyedülálló módon nálunk vezetik be a Schnegeni határőrizetet, mintegy tapasztalatszerzésképpen. Erre a határok januári megnyílása előtt, már október elsejétől sor kerül.

Belső ellenőrzés

A rendelkezés értelmében e három hónapban a rendőrség munkatársai mélységi határőrizetet tartanak majd Andau és Jánossomorja egész térségben, pókhálószerűen vizsgálva a határok mentét. Így a lakosok számíthatnak közúti ellenőrzésekre, igazoltatásokra is októbertől, akár Jánossomorja belterületén is.

Embercsempészek

Az új kísérleti rendszer bevezetésére jó alkalmat kínált Jánossomorja, fogalmazott a kapitány. Egyrészt a Dózsa György utcán álló volt határőrlaktanya felújításával infrastrukturálisan megteremtődött a lehetőség (lásd cikkünket). Másrészt Jánossomorja területi szerepe, adottságai is ezt támasztották alá: A meginduló, de még nem élénk határforgalom jó lehetőséget nyújt a módszer gyakorlására, e mellett Jánossomorja már eddig is ismert volt az embercsempészet és a színesfémlopás terén, tehát minél korábban meg kell előzni, hogy e folyamatok felerősödjenek.

„A kibővített létszámú rendőrőrssel megnő majd a közbiztonság a településen, ám a határ kinyílásával a veszélyeztetettségi szint is nőhet. Ezért a folyamatos jelenléttel tudjuk elijeszteni a rosszakarókat” – mondta el televíziónknak a főkapitány. „Állandóan két járőrrel dolgozunk majd, akik nem csak belterületen, de a határban is dolgoznak majd, és a bázison is 24 órás szolgálat áll majd készen.”

Közös adatbázis

A járőrök az igazolványt kérhetik ellenőrzések során, nem csak a januárig még megmaradó határponton. Munkájukat könnyíti, hogy az új határövezetben már az EU-val, illetve Ausztriával közös adatbázisok állnak majd rendelkezésre, mind az állampolgárokról, irataikról, mind a bejegyzett járművekről, amit a járőr akár a terepen is elérhet, ellenőrizhet. Így a tolvajok ellen is hatékonyabban fel lehet lépni.
Helyiek jöhetnek

A főkapitány televíziónk kérdésére elmondta, nem bocsátnak el senkit a jelenlegi helyi állományból, és a bővítés során természetesen igyekeznek a Jánossomorján lakó határőröket – akik az integráció miatt rendőri állományba kerülnek – ide helyezni.

Hosszú távon

A jánossomorjaiaknak arra is számítaniuk kell, hogy, ha a helyzet megköveteli, 30 napra ismét vissza lehet majd állítani a lezárt határokat és a januárban megszűnő határponti ellenőrzéseket. Várhatóan az Ausztria és Svájc közös rendezésében 2008-ban zajló labdarúgó EB idejére is ez lép életbe.
H.T.

Kapcsolódó cikkünk:
Felújítják a laktanyát

-hirdetés- -hirdetés-