Hetedik helyet ért el a jánossomorjai Önkéntes Tűzoltó Egyesület múlt hétvégén a berettyóújfalui II. Országos Hagyományos Tűzoltó Verseny önkéntes kategóriájában. Tűzoltóink először vettek részt országos megmérettetésen, amit ráadásul a legtöbb versenyre nem jellemző, szigorúbb nemzetközi szabályok szerint rendeztek. A helyi gárda 18 önkéntes csapat közül elért hetedik helyezése így méginkább sikerként értékelhető.

 

Az önkéntes tűzoltó egyesületek férfi, összetett kategóriájában ért el hetedik helyezést a jánossomorjai Önkéntes Tűzoltó Egyesület a berettyóújfalui országos tűzoltóversenyen hétvégén. Az egyesület “szentpéteri” raja által képviselt szervezet első országos megmérettetését jelenti ez a szereplés, melynek tekintetében a hetedik hely jó eredménynek számít.

Elvitték szárazon is

Tűzoltóink színvonalát ezen eredmény mellett az is jelzi, hogy a versenyen való szereplésre a megyei tűzoltó szövetség kérte fel – Nagylózs mellett  – a helyi fiúkat. Az országos verseny nehézségét az is adja, hogy nem a hagyományos “vizes versenyben” indultak a csapatok, hanem a Magyar és a Nemzetközi Tűzoltó Szövetség (CTIF – Tűzoltó és Mentőszervezetek Nemzetközi Műszaki Bizottsága) által elfogadott versenyszabályok alapján kellett végrehajtaniuk a szerelési gyakorlatokat, akadály- és váltófutásokat és összetett vetélekdőket.

Értékelnek a vezetők

Winkler László képviselő, az egyesület elnöke büszke az eredményre, mely szerinte bemutatja a csapat tudását: “Ez az első országos verseny, melyen részt vettünk, és bár a vetélkedők ez a típusa inkább az alakiságról, a gyakorlatok formai előírásainak pontos betartásáról szól, jelzi azt is, hogy éles helyzetben mennyire felkészült a tűzoltóságunk.”

Fettik Imre parancsnokhelyettes, a csapat vezetője úgy nyilatkozott, rosszabb helyezésre számítottak, már csak azért is, mert ez volt az első ilyen komoly megmérettetése a csapatnak. “Igaz, a verseny végére úgy ítéltük meg, kicsivel több gyakorlással sokkal jobb eredményt is elérhettünk volna, hiszen mi legtöbbször a már a jánossomorjai közönség által is látott, vizes típusú versenyeken indulunk. A szárazon folyó CTIF versenyen szigorúbbak a szabályok, 4-5 bíró folyamatos figyelme mellett kell alakilag és formailag is pontosan bemutatni az oltás egy-egy fázisának gyakorlatát. De magát a versenyre való alkalmasságot, a vetélekdő előtt ellenőrzi egy e célra alakult bizottság. Itt az egyenruhák egységességétől kezdve az apróbb felszerelésekig stimmelnie kell mindennek.”

Szigorúbb bírók

A versenyek tisztaságára a magyar tűzoltók közül tanfolyamot végzett és arról igazolást kapott versenybírók felügyeltek, akik ezzel a képesítéssel más országokban is versenybírói feladatok végzésére jogosultak – e bírók között találtuk a mosonmagyaróvári Kis János őrnagyot is, korábbi tűzoltóparancsnokot.

Női és férfi is

A Magyar Tűzoltó Szövetség a Hajdú-Bihar Megyei Tűzoltó Szövetséggel és Berettyóújfalui tűzoltókkal közösen szervezte meg a versenyt. A kétévente megrendezett találkozón a tizenkilenc megyei és a budapesti tűzoltó szövetségek által benevezett női, férfi és vegyes csapatok vesznek részt. A gárdák a hivatásos önkormányzati-, az önkéntes tűzoltó egyesületi-, önkéntes és létesítményi tűzoltóságok tagjaiból álltak, melyek külön kategóriákban indulhattak.

Védnökök

A rendezvény felett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, Dr. Tatár Attila, a Hajdú-Bihar Megye Közgyűlés elnöke, Rácz Róbert és Berettyóújfalu polgármestere, Szeifert Ferenc vállaltak védnökséget.

600 fő

A háromnapos rendezvényen negyvenhárom csapat mintegy hatszáz fővel, két versenyszámban mérhette össze felkészültségét, tudását. Az oklevél, érem és különdíj elismerésen felül a győztes és helyezést elért csapatok közül kerülnek ki azok, amelyek 2009-ben a cseh köztársaságbeli Ostravában a magyar tűzoltókat képviselik a Tűzoltó Olimpián.

Helyezések

A díjátadón külön elismerés illette az egyetlen külföldi alakulatot, akik a lengyelországi Parczew-ből érkeztek. Érdekesség, hogy az Eastern Sugar néven részt vevő kabai cukorgyári lánglovagok, a gyár bezárás miatt utoljára versenyeztek e néven, s győzelemmel búcsúztak. A másik – korpontbeszámítás nélküli – létesítményi kategória győztese a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár csapata lett. A Domsik Jánosvándorserleget Báránd ÖTE férfi és Kevermes ÖTE női csapatai vehették át. Különdíjat kapott a rendezvényt szervező, házigazda Hajdú-Bihar Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke, Györgyfi Sándor. A versenyre a legtöbb csapatot a Kurgyis Jánosvezette Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Tűzoltó Szövetség nevezte. A legjobb eredményt elért önkéntes tűzoltó egyesület természetesen a bárándiaké lett. Az önkéntes tűzoltóságok legjobbika címet Kőszeg csapata érdemelte ki, míg a hivatásosok között a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság végzett az élen – írja a lánglovagok.hu tűzoltóportál.

Tűzoltás, szomjoltás

A fesztivállal egybekötött rendezvény első napján külön edzésen vettek részt a csapatok, a második napon zajlottak a versenyek, míg a harmadikon díjátadás és ünnepi felvonulás zárta a találkozót. E mellett a nézőket is kiszolgáló műsorszámok és zenés-táncos mulattságok, kulturális programok is várták a látogatókat és a versenyzőket.

Önkéntes tűzoltó egyesületek férfi, összetett kategória:

1. Báránd
2. Tiszanána
3. Ruzsa
4. Bölcske
5. Kaba
6. Pusztamonostor
7. Jánossomorja
8. Nagylózs
9. Vértessomló
10. Letenye
11. Hévíz
12. Nagybajom
13. Csorvás
14. Szászvár
15. Tabdi
16. Borsodbóta
17. Szalamtercs
18. Kemecse
A részletes eredménylistát megtekintheti a forrásunkként is szolgáló www.langlovagok.hu-n, ahol fotókat is talál a rendezvényről.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-