Négy tanártól kénytelen megválni a jánossomorjai Alapfokú Művészeti Iskola. A 2007/2008-as tanévtől csak az a művészeti iskola kapja meg az állami normatívát, amelyik biztosítja a minőségi oktatást, tehát a törvény által előírt, megfelelő adminisztrációval, hangszerekkel és a szükséges végzettséggel rendelkező tanárokkal dolgozik.

 

A szerda esti szülői értekezleten Dravetzky István, a zeneiskola igazgatója elmondta, hogy sem a szülők, sem a kollégák részéről nem volt panasz a most elbocsátandó tanárokkal szemben. Az állami támogatástól, valamint a helyi, önkormányzati támogatástól is elesik viszont a zeneiskola, ha nem kapja meg a minősítést, aminek feltétele a megfelelő végzettségű oktatók mellett a pontos adminisztráció és a jó minőségű hangszerpark. A helyi művészeti iskolában a meglévő szakokat a következő tanévtől is igyekeznek megtartani, továbbá klarinéton és szaxofonon is tanulhatnak majd a növendékek.

 

1992 óta megnövekedett azoknak a művészeti oktatással foglalkozó intézményeknek a száma, amelyeket elsősorban haszonszerzés céljából működtettek. Hogy ezeket az intézményeket kiszűrjék, és csak a ténylegesen működő művészeti iskolák kapjanak állami támogatást, vezették be az új, minőségi rendszert az egész országban. Emellett a foglalkoztatási törvények is szigorodni kezdtek, így a következő tanévtől csak azok a tanárok taníthatnak művészeti iskolában, akik zeneművészeti főiskolát végeztek. Dravetzky István hangsúlyozta, szakmailag nem volt probléma a tanárokkal, pusztán a megkövetelt végzettségük hiányzik, amit családi és anyagi okok miatt sem tudtak az elmúlt évek során pótolni.

A februári előzetes ellenőrzést szeptemberben, valamint decemberben is követi egy ellenőrzés, amikor is eldől, hogy az iskola megkapja-e a minősítést. Az igazgató felhívta a szülők figyelmét, hogy tartsák be a beiratkozási határidőt, hiszen a pontos gyermeklétszám megadása és a hibátlan adminisztráció is kritériumai a minősítés megszerzésének. Amennyiben minősített intézménnyé válik a művészeti iskola, a tandíj összege nem fog változni, és továbbra is fizethetik azt két részletben a szülők.

A művészeti iskola tanév végi hangversenyét június 5-én délután öt órakor rendezik, az évzáró és bizonyítványosztás pedig június 11-én lesz, a tánc szakosok bemutatójával egybekötve.

Beiratkozás: június 12. 9-12 óráig

június 13. 9-12, illetve 14-17 óráig

június 16. 9-12 óráig

V.V.

-hirdetés- -hirdetés-