1948-ban tíz magyar családot telepítettek Jánossomorjára a szlovákiai Búcsról. A ma már itt élő búcsiak a felvidéki község húszfős küldöttségét látták vendégül városunkban szombaton, és baráti hangulatban töltöttek el egy napot a szülőfalujukból érkezett ismerősökkel.

 

Húszan látogattak el a szlovákiai Búcsról szombaton Jánossomorjára a Társaskör Egyesület és Posztós Ferencné egykori búcsi lakos meghívására. Ők kapocsnak érzik a két település között azt, hogy Jánossomorján egykori búcsiak is élnek. 1948-ben ugyanis tíz családot telepítettek Búcsról Jánossomorjára a kényszerű lakosságcsere keretében. A látogatók részben a rokoni szálak miatt jöttek el szívesen városunkba, de Szigeti János, Búcs polgármestere úgy fogalmazott, azt a települést, ahová búcsi szálak fűzik az ott élőket, a búcsiak sajátjuknak érzik, és lélekben ők is befogadják azokat az embereket, akik annak idején befogadták az övéiket, ezért látogattak el olyanok is, akiknek nincsenek itt rokonaik.

A búcsi vendégeket a művelődési házban ebéddel várták a társaskör tagjai, majd levetítették nekik a Jánossomorját bemutató, 2004-ben készült filmet. Az utána következő városnézés keretében városunk főbb nevezetességeit is megcsodálhatták, Lőrincz György vezetésével. Bella Zsolt iskolaigazgató a sportcsarnokot és az uszodát mutatta be nekik, de belefért a körútba a templomokon kívül egyebek mellett a református imaház meglátogatása is, ahol ritkán gyűlik össze ennyi hívő, mint most, hiszen Búcson lényegesen több református él, mint Jánossomorján.

Az 1200 lelket számláló, ma Szlovákia területén található Búcs lakosságának nagy része, 97 %-a magyar, és a maradék 3 % is Magyarországról oda telepített szlovák. A község fontosnak tartja, hogy az utókor is megismerje a háború utáni történelmi eseményeket, noha a polgármester szerint a szlovák kormány nem foglalkozik az 1947-48-as kitelepítések társadalmi traumájával.

Jánossomorjára a búcsiakon kívül még összesen 53 szlovákiai családot telepítettek az innen elvitt svábok helyére 1947-48-ban.
Néhány hete Szencen emlékeztek meg az onnan városunkba telepítettek a hatvan évvel ezelőtti eseményről.

Jakab Viktória

 

-hirdetés- -hirdetés-