Helyben oldja meg a hétvégi ügyeletet Jánossomorja, döntött szerdai ülésén a képviselő-testület, miután ez évtől hétköznap is a hétvégi mintájára kell megszervezni az orvosi ügyeletet a városban. E mellett többek között a Karner Iskola épületének eladásáról is tisztább képet rajzoltak a képviselők az ülésen.

 

2007-től a törvény szerint hétköznap is a hétvéginek megfelelő orvosi ügyeletet kell biztosítani Jánossomorján, azaz a hét minden napján diszpécser szakápolóval, ügyeletes orvossal felálló szolgálat kell hogy fogadja a betegeket. A testület szerdai ülésén úgy döntött, helyben, saját finanszírozásból önálló hétközi ügyeletet hoz létre. Lehetőség nyílt volna egy mosonmagyaróvári ügyeletellátó Kht-vel szerződve biztosítani a szolgáltatást Jánossomorján, ám ez a megoldás körülményesebbé, lassúbbá tette volna az ügyeletes orvos kiérkezését. Ezért döntött úgy egyhangúlag a testület: a költségvetésből 4-5 millió forintot áldoz a helyi hétközi ügyelet felállítására, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ugyanis nagyjából csak másfél-kétmilliót finanszíroz az ügyelet kialakításának teljes, tehát akár hét milliót is elérő költségeiből. Ezt a váratlanul jelentkező összeget a város tartalékalapjából szeretné fedezni az önkormányzat.

Tartalékból

Dr. Kurunczi Károly polgármester hangsúlyozta: remélhetőleg az összes idén tervezett felújítást, beruházást teljesíteni tudják. „Igazából a tervezett 30 millió forintos pénzmaradványunk, amivel az évet szeretnénk zárni, az valamivel csorbul ezzel a kiadással, tehát inkább azt terheli majd a különleges kiadás, nem pedig fejlesztések maradnak el miatta.”

Újak

A hétközi ügyelet június elsejétől indul. A szolgálatot a jelenlegi számítások szerint hat orvos láthatja el, a hiányzó szakembereket a környék településeiről toborozza majd a város. E mellett tervezik egy főállású diszpécser szakápolóval kisegíteni a jelenleg e feladatot végző helyi nővéreket. Az ügyelet vezetője egyben a változás kidolgozásának jelenlegi koordinátora, Dr. Mihályi Zsuzsanna lett, míg a szakápolók vezetőjének Szabó Jánosnét jelölték. Érdekes vetülete a történteknek, hogy a mosonmagyaróvári ügyeletellátó Kht. nem is vállalta volna a jánossomorjai munkát.

Karner

A testület az ülésen döntött a Karner iskola épületének eladásról is, amit 25 millió 800 ezer forint +Áfáért kínál megvételre a város. Mint ismert, a törvényi változások miatt az önkormányzat kénytelen szeptembertől a speciális iskolai képzést beintegrálni a körzeti iskola szentpéteri intézményébe. Így a jelenlegi épület üresen marad. Felmerült: az önkormányzat csak úgy adja el az ingatlant, ha a vevő a műemlék-jellegű heidebauer-ház jellegzetes homlokzati képét megőrzi. Ezt a javaslatot azonban a testület leszavazta, félve attól, hogy az elriasztja majd a vevőket, alacsonyabb eladási árat eredményez. Ugyanakkor az eladásból bejövő pénznek már megvan a helye: a Klafszky iskolában kialakítandó tornaterem költségeinek egy részét fedezné.

2006

Végleg elfogadták többek között a város 2006-os költségvetését is. A pénzügyi bizottság részéről Szabó Rudolf üdvözölte, hogy mintegy 49 milliós pénzmaradvánnyal zárta a város a tavalyi évet. Ebben szerepel nagyjából 38 millió forintos adóbevétel emelkedés is, amit, mondta a képviselő, remélhetőleg nem igényelnek vissza májusban, tehát nem véletlen, esetleg spekulatív túlfizetésről van szó.

Minőség, irányítás

A testület e mellett megtárgyalta és elfogadta a helyi közoktatási intézmények minőségirányítási programjait is. A programok a körzeti óvoda, a körzeti iskola és az Alapfokú Művészeti Iskola oktatási céljait és terveit foglalják össze. A képviselők kiemelték az Aranykapu óvoda előirányzatainak reális szemléletét, minőségét, és nem utolsó sorban kedvező költségigényét is. A zeneiskola programjából azonban a helyi sajátosságokra való fókuszálást hiányolta a testület.

HT

-hirdetés- -hirdetés-