Nem csak édes meglepetést hozott a húsvéti nyúl a képviselőknek a március 30-i képviselőtestületi ülésre. Az újramelegített Hanságliget-átcsatolási ügy  mellett a Gyámügyi hivatal odapirítását is meg kellett rágnia a testületnek.

Újra terítékre került Hanságliget Jánossomorjától való elszakadási kezdeményezése. Bár képviselőtestületünk nemrég úgy határozott, hogy nem kíván tárgyalni az átcsatolásról Bősárkánnyal, azóta kiderült, egy – valószínűleg csak formális -, ám mégis kötelező intézkedésről elfeledkeztek a sietve intézkedő városatyák. A Hanságligeti népi kezdeményezés ügyében ugyanis népszavazást kellett volna kiírni a településrészen. Az intézkedés elmaradása miatt a ligetiek bírósághoz fordultak.

 

Elmaradt népszavazás

A hanságligeti lakosok képviselői is részt vettek az ülésen, melyen az önkormányzat jogi képviselője, dr. Horváth Antal elmondta: az önkormányzat jogosan döntött úgy, hogy nem járulnak hozzá a település elcsatoláshoz. A határozat előtt azonban – a választási eljárásról szóló törvény értelmében – népszavazást kellett volna kiírni a témában.

Ha a népszavazáson az átcsatolás mellett dönt a többség, akkor a képviselő-testületnek újra tárgyalnia kell az ügyet, de ennek ellenére is dönthetnek úgy, hogy nem támogatják Hanságliget átadását. Ha a szavazás érvénytelen lesz, a városatyáknak nem kell újra állást foglalni az ügyben. Az ülés napjától számítva legkorábban 35 nap múlva kerülhet sor a népszavazásra, amelynek időpontját a Magyar Közlönyben közzé kell tenni. A népszavazás időpontjáról a következő ülésen dönt a testület.

Parlagfű-mentesítés

A következőkben a parlagfű-mentesítés érdekében alkotott rendeletet a testület. Ennek értelmében ezután szabálysértési eljárás indítható a parlagfű mentesítést nem végző ingatlantulajdonosokkal szemben, illetve végső megoldásként a tulajdonos költségére végeztethető el a területen az allergiás megbetegedéseket okozó gyomnövény irtása.

Módosuló rendelkezések

A képviselők két helyen módosították a köztisztaságról és a települései hulladékkezeléssel kapcsolatos korábbi rendeletüket. Az egyik módosítás – a készülő lakásrendelet tervezettel összhangban – a bérlő kötelezettségévé teszi a köztisztasági rendeletben meghatározott feladatok elvégzését. A másik a szabálysértési tényállások egyértelműbb megítélését segíti elő.

Emelkedő térítési díjak

A képviselőtestület továbbá rendeletet alkotott az intézményi térítési díjak megállapításáról. Ennek értelmében az április 1-jétől fizetendő térítési díjak alapjául szolgáló nyersanyagnormák átlagosan 8 százalékkal emelkednek.

Célok, elvárások

A testület meghatározta a köztisztviselők idei teljesítménykövetelményeinek alapját képező önkormányzati célokat is. Ezek között kiemelt szerepet kapott az önkormányzat pénzügyi egyensúlyának fenntartása, a pályázati úton elnyert pénzeszközök hatékony, a pályázati kiírásnak megfelelő felhasználása, sőt, a polgárbarát, ügyfél-centrikus, szolgáltató jellegű ügyintézés, melynek egyik fontos része az ügyintézési határidők csökkentése.

Gyermekjóléti hiányosságok

A megyei Gyámhivatal munkatársai februárban szakmai ellenőrzést tartottak a helyi gyermekjóléti szolgálatnál. Ebben szabálytalannak ítélték, hogy Jánossomorján jelenleg csak egy fő, heti 10 órában látja el a családgondozói feladatokat. A törvény szerint ugyanis 700 gyermekenként egy fő teljes munkaidőben foglalkoztatott családgondozót kell alkalmaznia az önkormányzatnak. Mivel városunkban majdnem 1300 18 év alatti lakos él, a jövőben egy teljes és egy, legalább 34 órában foglalkoztatott gondozót kell biztosítanunk. A testület döntése értelmében a jelenlegi családgondozót, Radics Kálmánnét július 1-jétől főállásban foglalkoztatják tovább. A másik családgondozót a kistérségi társulás segítségével szeretné biztosítani az önkormányzat.

Lakásel- adok-kapok

A testület ezután a Dr. Dicsőfi Endre utca 2. szám alatti önkormányzati bérlakásban lakók kéréséről tárgyalt, melyben a lakók tájékoztatást kértek kérték az ingatlanok eladási áráról, és az adásvétel feltételeiről, mivel meg szeretnék vásárolni jelenleg bérelt lakásukat. A lakásokat jelenleg három orvos és két pedagógus bérli, az öt lakás éves bérleti díja összesen 600 ezer forint.

A lakások áráról szóló vita során Luka János azt kifogásolta, van olyan az igénylők között, aki már rendelkezik egy másik lakóházzal. A képviselő úgy véli, az orvosok a tehetősebb emberek közé tartoznak, ezért nem kedvezményes vételár biztosításával kellene támogatni őket. Hozzátette, a két pedagógus – még bérlőként – korábban nagyobb összeget fordított a lakás felújítására.

Nemes Csaba képviselő nehezményezte, hogy a bérlők nem jelezték, milyen a lakáshelyzetük, mik a konkrét elképzeléseik a megvásárolandó lakással, illetve Jánossomorjával kapcsolatban.

A testület végül úgy döntött, hogy a lakások forgalmi értékénél magasabb összegért, négyzetméterenként 100 ezer forintért kívánja értékesíteni a lakásokat. A két felújított lakás esetében pedig a ráfordított összegnek, a felújítás értékének a felét levonja az eladási árból.

Dr. Kurunczi Károly polgármester, személyes érintettsége miatt nem vett részt a napirend tárgyalásában és a szavazásban.

Megújulna a kápolna

A testület ezután döntött Czank Vilmos kanonok-plébános kéréséről, melyben hárommillió forintos hozzájárulást kér a mosonszentpéteri temetőkápolna felújításához. A pénzügyi és gazdasági bizottság javaslatára a városatyák kétmillió forintot szavaztak meg e célra, a maradék egymillióról pedig szeptemberben döntenek az önkormányzat anyagi lehetőségeinek függvényében.

Iskolai felújítás

A testület az idei büdzsé összeállításakor 3,5 millió forintot tervezett a Körzeti Általános Iskola Iparos utcai épületének nyílászáró-cseréjére. Közben pályázati lehetőség adódott, amely tartalmazná az épület valamennyi nyílászárójának és a tornacsarnok bejárati ajtójának a cseréjét. A pályázathoz szükséges önrész – 4 millió forint – biztosítását a testület egyhangúlag támogatta.

Megszűnő bősárkányi tagozat

A képviselők döntöttek arról is, hogy szeptember 1-jétől megszüntetik a jánossomorjai Alapfokú Művészeti Iskola bősárkányi kihelyezett tagozatát, a nehéz gazdasági helyzetre való tekintettel. A súlyosbodó pénzügyi helyzet mellett a döntésben az is szerepet játszhatott, hogy a bősárkányi általános iskola egy Invitáló címet viselő szórólappal próbálja a hanságligeti gyerekeket a bősárkányi intézménybe csábítani, és negatív véleményt formál a jánossomorjai oktatási-nevelési intézményekről. “Az ismertető elolvasása után bizonyára Ön is úgy látja majd, hogy a “városi iskola” egyáltalán nem biztos, hogy többet tud nyújtani, mint a mi körzeti feladatokat ellátó iskolánk” – áll a tájékoztatóban.

-hirdetés- -hirdetés-