A magyar népmese értékeit szeretné hangsúlyozni évek óta az Örökség Kulturális Egyesület, ezért az idei Magyar Népmese Napja alkalmából megtartott családi napon is sok mesével ünnepeltek.

Az éjszakai sötétben reszkető almákat megrágcsáló hernyó, a tüskéit nem szerető sündisznó, és buborékot fújó békák is megelevenedtek Érsek-Csanádi Gyöngyi előadásában szombat délután a Sós Antal Közösségi Házban. Ő Máté Angi többszörösen díjazott magyar meseíró műveiből készítette darabját. A rövid történeteket összekötő kislány figurája a körülötte élő állatok lábnyomait gyűjtve lel barátokra, így tölti meg a kertjében lévő ürest. A könyvből készült előadásért pedig 2015-ben gyermekszínházi, Michel Indali-díjjal tüntették ki a bábművésznőt.

 

Galéria a képekre kattintva!

 

A Csalogató Néptáncegyüttes A tök és a csikó című mesejátékot adta elő. A táncos darabban az igazságos Mátyás király megjutalmazta a szegényeket, a még többre vágyó gazdag embert pedig megleckéztette. A rendezvényen egy Fülöp-szigeteki származású olasz cserediák, Abigail Grace Miguel is részt vett, aki a néptáncegyüttes vezetőjének családjánál ismerkedik a magyar kultúrával. – „Nagyon sokat olvastam Magyarországról, és kíváncsi lettem. Érdekelt a magyar nyelv, mert tudom, hogy ez az egyik legnehezebb a világon. Még nem sok mindent értek, de nagyon jó érzem magam a rendezvényen.” – mondja a 17 éves lány, aki egy évet tölt a magyar családdal.

 

 

A mesék közben és után táncház várta kicsiket és nagyokat, és a játszóházban is talált mindenki kedvére valót, gyufás skatulyából készíthettek felöltöztethető babát és nemezelhettek is az udvaron. A Kislaptáros zenekar muzsikájára pedig sokan táncra perdültek.

 

A magyar népmese napját idén harmadszor rendezte meg az Örökség Kulturális Egyesület, felhívva a mesék fontosságára a figyelmet. Molnár Tamás elnök elmondta: „A magyar népmese a magyarság kultúráját, igazságokat és magát a nyelvet egyszerre közvetíti a gyerekek felé olyan módon, amit a gyerekek észrevétlenül és teljesen magukba fogadhatnak.”

Benedek Elek születésnapján első ízben 2005. szeptember 30-án rendezték meg a Magyar Népmese Napját, melynek célja, hogy a gyermekek és felnőttek figyelmét egyaránt a népmesékre irányítsa.

 

 

IVV – JTV

-hirdetés- -hirdetés-