A lakásba is utat talált a víz – Felhőszakadást megközelítő eső csapott le Jánossomorjára, szombat késő estig közel 80 mm csapadék hullott. A város több pontján komoly nehézséget okozott az esővíz, több helyen a csatornák nehezen vagy egyáltalán nem tudtak megbirkózni a gyorsan lehullott nagy mennyiséggel.

 

Fotógaléria a képekre kattintva!

 

A legnagyobb baj a Hanság utca és a Tó utca kereszteződésében volt. A lehullott óriási mennyiséget mutatja, hogy itt a tavaly kimélyített szikkasztó és a kiépített elvezető rendszer is feltelt a környező, magasabb utcákból ide érkező víztől. A Hanság utca egyik házába is utat talált a víz. Az utca felsőbb házainak tetőiről a járdára vezetett csapadék végigfolyt a gyalogúton, ehhez pedig csatlakozott az a víz, amit a nemrég átadott új út és annak vízelvezető rendszere nem bírt elvezetni. Az utolsó ház kapuja alatt ez a víz az udvarra, onnan pedig a verandára majd a házba talált utat. A veszélyhelyzetet növelte, hogy a régi emésztő is feltelt az udvaron. A lakók kétségbeesetten, egy kis árkot ásva igyekezték elvezetni a hirtelen megjelent vizet.

A szomszéd, már a Tó utcában álló ház pincéjébe pedig az a víz folyt le, amit a megtelő szikkasztórendszer kidobott magából. A szomszédos Liszt Ferenc utca mélyebben fekvő házainak udvarára is befolyt a víz, a magasabban fekvő árkokba a házaknál keletkező víz nem talált utat, de jelentős károkat nem okozott.

A helyszínre a helyi önkéntes tűzoltók érkeztek ki és pár utcabeli példa értékű összefogásával, feszített munkával igyekeztek a közeli erdősáv felé elszivattyúzni a vizet.

A veszély azonban nem múlt el a munka befejeztével a várható további esők miatt. Félő volt ugyanis, hogy a járdán várhatóan újra megjelenő víz a Hanság utcai házba újra bejut. Ezért a város katasztrófavédelmi intézkedésére az önkéntes tűzoltók, több környékbeli segítő és lakó, illetve az Erdős Beton Kft. összefogott, homokot és zsákokat hoztak a két veszélyeztetett ingatlanhoz és eltorlaszolták a házba utat találó víz útját. A munka este tízig folyt a szakadó esőben, de az újabb károkat sikerült megakadályozni.

 

Galéria a képekre kattintva!

 

A hivatásos és önkéntes tűzoltókat is több pontra riasztották, több járművel, sötétedésig folyt a védekezés. A Lajos utcában egy pincéből szivattyúztak vizet a mosonmagyaróvári tűzoltók. De több házban, árok előtt hasonló munkákat kellett elvégezni az este folyamán. A város több pontján is megteltek az árkok, pincékbe jutott be a víz. Az Erdősor utcában a víz ki is lépett az árkokból és a járdákon át az udvarokba folyt.

 

Fotógaléria a képre kattintva!

 

A 86-os út két oldalán is nagy mennyiségű víz jelent meg a főúton és a környező tereken keletkező esővíz miatt – így a Bartók Béla utca Temető utcai és Liget közi kereszteződésénél, vagy épp az Ady és Sport utcákban.

Vasárnap több hullámban zivatarfelhők érték el Jánossomorját, a csatornák kora estig birkóztak meg az esővízzel, de aztán a városban több helyen is egyszerre teltek meg, adták fel a harcot. Ez azt mutatja, hogy a város rendszerét nem nagyon lehet vagy nem nagyon sikerült egy ekkora természeti katasztrófára felkészíteni – ahogy a vihar országosan is sok helyen okozott károkat. Ugyanakkor több helyen is megmutatkozott a vízelvezetési rendszer további fejleszthetősége vagy kijavítandó hiányossága, erős elégtelensége. (pl.: Hanság, Tó, Ady, Sport, Erdősor, Lovarda…) De az is, ahol a lakók betemették a nemrég kiásott árkokat (Bartók…), vagy azok az utcabeliek, akik előtt nincs vagy az évek alatt „betemetődött” az árok, ezzel hagyták azt is, hogy az utca pár lakójának ingatlanja előtt, épen tartott árkaiban összegyűljön az esővíz (pl.: Béke, Lajos, Liget…). Sokan az udvarukat, pincéiket veszélyeztető víz útját a szennyvízcsatornák felé nyitották meg. Ez azonban több utcában szennyvíz-elvezetési gondokat okozott (Vasút…). De olyan is akadt, ahol a lakók maguk sem voltak elég körültekintőek a víz jelentette veszélyek terén: a térköves, beépített udvarok vízelvezetési gondja, az évek óta gyakran ugyanott betörő víz elleni megelőzés hiánya, akár homokzsákokkal való felkészülés sok helyen megbosszulta most magát.

 

 

A sok esőt ígérő, zivataros időszak még keddig is eltarthat, de ami biztos, hogy vasárnap kora este ismét nagyobb esők érhetik el Jánossomorját, ismét riasztás léphet életbe.

 

JTV – HT

 

 

 

 

 

 

 

 

-hirdetés- -hirdetés-