Öt hivatal, hat jármű és közel harminc ember szállt ki három jánossomorjai lakóingatlanhoz, melyben albérlők élnek, augusztus 17-én, pénteken, egy meglepetésszerű akció keretében. A kiadott albérletek szabályosságát több fronton vizsgáló ellenőrzések komoly eredményeket hoztak és mindenképpen folytatása következik. A különleges ellenőrzést, amiről még a városban is csak kevesen tudhattak, Lőrincz György polgármester írásbeli kérésére indított a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, összefogva az érintett szerveket. A bevándorlási hivatal kollégái mellett jelen voltak a rendőrség, a Nemzeti Adó és Vámhivatal, a megyei kormányhivatal népegészségügyi osztályának és az önkormányzati hivatal adóosztályának munkatársai és a közterület-felügyelő is. Az akciót a győri készenléti rendőrség biztosította.

 

A további intézkedések között szerepel, hogy a rendőrség és a polgárőrség gyalogos és kerékpáros járőröket indított a városban.

 

Bár hivatalos tájékoztatás még nem született az ügyben, Ormándi Zsolt közterület-felügyelő elmondta, komoly és eredményes volt az ellenőrzés, aminek mindenképpen gyors és többszöri folytatása következik, ebben a hatóságok is egyetértettek. Három címre vonultak ki az ellenőrök, a Felső-Lovarda utca, az Ibolya utca és az Óvoda utca egy-egy olyan ingatlanához, ahonnan már sok panasz érkezett az itt albérletben élő vendégmunkások közösségi normákat nem követő viselkedése és egyéb, a hatóságok hatáskörébe tartozó gyanúk miatt. A több hatóság általi ellenőrzés mindenre kiterjedt. Az ellenőrzöttek között román és bolgár, de magyar állampolgárságú is akadt. A kiszállások során a rendőrséggel biztosított, nagy létszámú ellenőrző csoport nem tapasztalt ellenkezést, akadályoztatást. – „Volt, ahol vélhetően nem jelentették be, hogy albérletet működtetnek, de vizsgáltuk a lakók, és az adott létszámhoz szükséges kukák számát is. Kérdés volt, hogy alkalmas-e a ház arra, hogy emberek lakják, mert bizony akadt, ahol ez is kétséges… Volt, ahol többen egy garázsban laktak, ahol például az árambevezetések, a fűtés későbbi, lehetséges megoldásai is minimum kérdéseket vetettek fel. A következő ellenőrzéseket ezért már a katasztrófavédelem és a járási hivatal építésfelügyeletének munkatársaival kiegészülve szeretnénk lefolytatni.” – mondta el Ormándi Zsolt közterület-felügyelő.

A nyár elején tartott belső migrációs fórumon merült fel a problémás albérletek és társaságok erősebb nyomás alá helyezése, átfogó ellenőrzése. Az itt megfogalmazottak mentén a polgármester a bevándorlási hivatalhoz fordult, hogy érvényt szerezzen a város elhatározásának, hogy határozottan lép fel a közösségi normákra fittyet hányó betelepülők és a nyerészkedő albérletkiadók ellen. Ezt más változások is kísérték, a rendőrség és a polgárőrség gyalogos és kerékpáros járőröket indított, de felmerült a közterület-felügyelet megkettőzése is, hogy a problémás esti időszakokban minél többen jelenjenek meg az utcákon.

JTV – HT

-hirdetés- -hirdetés-