A határon túli magyarokkal való összetartozás jelképe június negyedike, a trianoni békediktátum aláírásának napja. Erre emlékeztek a központi iskolában és a szentpéteri kettős kereszt emlékműnél is az évforduló alkalmából az elmúlt napokban.

Dalok, versek szóltak az elszakított magyarokról: A határon túlra szakadt magyarokra is emlékeztek a központi iskola diákja múlt pénteken, a trianoni békediktátumról szóló műsorukon. Az iskola kórusa is több dallal készült, az iskola tanára, Herman Antal által összeállított műsorban pedig a történelmi háttérről is hallhattak a diákok.

Az első világháborút hazánk számára lezáró, 1920 június negyedikén aláírt diktátum nemzetközi szinten is példátlanul megcsonkította az országot. Hazánknak nem volt más választása, mint aláírni a rákényszerített békét, ami a visszavágástól félő hatalmak és a környező nemzetállamok szándéka szerint feldarabolni, megfojtani akarta Magyarországot. Sok esetben egységes tömbben élő magyar lakosságú területeket is elcsatoltak. Mintegy 3,3 millió magyar rekedt kívül az új magyar állam határain. Az iskola szándéka szerint a diákok a műsorból átérezhették a magyarságtudatot, a haza iránti felelősséget, szeretet.

A trianoni tragédiára emlékezve június 4-ét a magyar Országgyűlés 2010-ben a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította, hogy szimbolizálja a határon túli magyarokkal a tragédia ellenére is életben maradt egységet.

 

Galériák a képekre kattintva!

 

Negyedikén, hétfőn, a diktátum aláírásának évfordulóján már a felnőttek emlékeztek a szentpéteri kettős keresztnél. Elsőként a Trianon Emlékbizottság hajtott fejet a történelmi sorstragédiát megszenvedettek előtt. Göncz Ferenc elnök mellett Demjén István, városunk református lelkésze emlékezett. A városban idén két egymás után következő emlékezést is tartottak, az eddig együtt emlékező szervezetek idén nem tudtak egységbe kovácsolódni az összetartozás napján.

Nem sokkal később a Hármashalom Hagyományőrző és Városvédő Egyesület hívta főhajtásra a városlakókat. Lipovits Máté, a szervezet tagja köszöntőjében kiemelte, a nemzeti összetartozás akkor lesz igazán ünnepelhető, ha sikerül a határon túli magyarság számára több önrendelkezési jogot elérni. Az emlékezésen Herman Antal történelemtanár hangsúlyozta újra gondolatait. Kótai László katolikus plébános közös imával és beszéddel is segítette az emlékezőket. Mint mondta, nemcsak emlékezni, hanem tenni is kell valamit a határon túli magyarságért. Az Örökség Kulturális Egyesület néptánccsoportjának vezetői Mezőség gyönyörű forgatós táncait mutatták meg a közönségnek.

 

 

 

Az emlékezés zárásaként a szervezetek, magánszemélyek is koszorúkat helyeztek el a kettős keresztnél. Jánossomorja önkormányzata nevében Lőrincz György polgármester koszorúzott.

Városunk számára azért is különleges ez az emléknap, mert településünk szerepel is a trianoni diktátumban. Valószínűleg az itt húzódó vasútvonal miatt maradhattunk az anyaországon belül.

 

 

JTV – HT

-hirdetés- -hirdetés-