Százhatvanan húztak kesztyűt és több mint kilencven zsákot gyűjtöttek össze a város különböző területeiről. Idén az Európai Szemétszedési Naphoz és a Föld Napjához kapcsolódóan tisztították meg az önkéntesek szombat délelőtt Jánossomorját. A tavalyi létszámnál közel 40 fővel többen érkeztek a művelődési házba szombaton reggel. Számos egyesület, magánszemély és több cég csapata is segítő kezekkel érkezett. A munkás önkénteseket Lőrincz György polgármester köszöntötte, kiemelve, hogy a szemétszedés nemcsak a város megtisztításáért éri meg, hanem azért is, mert környezettudatosságra nevel. Ezt jól igazolja, hogy évről évre kevesebb szemetet gyűjtenek össze az akcióban részt vevők. Idén a munka jóval előbb a végére ért, és érezhetően kevesebb szemetet találtak a várost járók, mint a korábbi években. Szinte az egész várost sikerült bejárni és megtisztítani. Idén is a Let’s Clean Up Europe mozgalomhoz, az európai szemétszedési naphoz csatlakozott Jánossomorja, ami a madarak és fák napjához közeli időpontban hívja fel a figyelmet a természet védelmére. Az akció nem terjedhet ki a külterületekre, fasorokra, a főutak mellett is csak fokozott óvatossággal dolgozhattak az önkéntesek. Sem veszélyes hulladékot, sem építési törmeléket nem szedhettek, ügyelve a biztonságra. Az akciót a város önkormányzata szervezete, sok segítővel.

 

Fotógaléria a képre kattintva!

 

A csapatok közül szinte mindenki visszatérő résztvevő, többen már rutinosan, a korábbi, jól megszokott területekre indultak, miután magukhoz vették a szervezők által biztosított kesztyűket, zsákokat, térképet, vizet és kullancsriasztót. A központi és a Klafszky-iskola is a kezdetek óta résztvevője ezeknek a programoknak. A péteri tanulók egyik csapata épp az iskola környékét választotta célterületként. A tanodások is évek óta gyűjtik közösen a szemetet ezeken a rendezvényeken. Az önkormányzat saját csapatával is erősítette a mezőnyt, de a Társaskör is óriási területet vállalt magára idén is.

A szervezők szerint stratégiai jelentőségű, hogy a fiatal generációk minél nagyobb létszámban jelenjenek meg ezeken az akciókon, hiszen távlati cél a környezettudatosság erősítése. Lőrincz György elmondta: „Évről-évre kevesebb a szemét, tehát azt gondolom, van értelme ezeknek az akcióknak. Egyrészt felhívjuk a figyelmet ezekre a problémákra, arra, hogy vigyáznunk kell környezetünkre, nem szabad szemetelnünk, másrészt nevelünk és megelőzünk is, hiszen ha a fiatalokat bevonjuk ebbe a programba, akkor ők felnőttként sem fognak szemetelni.”

 

 

A résztvevők nem csupán jó példát mutatnak a szemétszedéssel, adott esetben visszatartó erőt is jelenthetnek a korábbi szemetelőkkel szemben. A helyi cégek közül a Binder képviseltette magát a legnagyobb létszámmal. Aktív szerepet vállaltak a cég ukrán vendégmunkásai is, akik a majális utáni főzés követően a szemétszedésből is kivették részüket. De lelkes csapattal dolgozott a városért az SFS Group Hungary jánossomorjai üzeme is.

A program végén hagyományosan a helyi polgárőrség pörköltje jelentett ízletes jutalmat mindenkinek a dolgos délelőttöt zárva. Velük együtt több mint 170-en mozdultak meg a város megtisztításáért 2018-ban.

 

IVV – PK – HT

 

 

-hirdetés- -hirdetés-