A modern idők több kihívása előtt is állnak a térségben dolgozó gazdák, sőt, ezt bizonyítandó egy jégkár-elhárító berendezés is épülhet Jánossomorjára. Minderről Dr. Nagy István a Földművelési Minisztérium parlamenti államtitkára, országgyűlési képviselőnk és Jakab István, a Magyar Gazdák Országos Szövetségének elnöke, az országgyűlés alelnöke beszélt.

Valóban egy jövőképet vázoltak fel a magyar agrárpolitikusok a környékbeli gazdáknak a jánossomorjai fórumon, szerdán a művelődési házban. Nagy István államtitkár, országgyűlési képviselő és vendége, Jakab István, a Magyar Gazdák Országos Szövetségének elnöke, az országgyűlés alelnöke bemutatta az elmúlt évek hazai mezőgazdasági sikereit.

De sokkal inkább a feladatok és egyben lehetőségek álltak az előtérben. A kevésbé leegyszerűsített termelésszerkezetre ösztönöztek a politikusok. Térségünkben is fontos, hogy a kevés fajta, nagy területen termesztett növények helyett új növénytermesztési ágazatok jelenjenek meg. A termelést a környékbeli piacot jobban kiszolgálóvá kell tenni.

Nagy István kiemelte, fontos, hogy a gazdálkodók ne csak a termelésben, hanem a feldolgozásban és a kereskedelemben is legyenek érdekeltek. Kijelentette, ha versenyképes magyar gazdaságot akarunk, egyre inkább feldolgozott terméket, készterméket kell létrehozni, ezért támogatnák a technikai korszerűsítést, üzem- és hűtőház-fejlesztést. Az állattenyésztés ágazat van a leginkább elmaradásban hazánkban. Ezért különösen fontos, hogy az állattenyésztésre a térségi vagy akár a vállalkozáshoz csatlakozó feldolgozásnak is rá kell épülnie.

Dr. Nagy István államtitkár

Tudomásul kell venni, hogy önmagukban csak alapanyagot termelni csapda, mondta az agrárpolitikus, aki rámutatott, a keleti területek ellen bevezetett Uniós kereskedelmi blokád eredményeként szinte teljes önellátó gazdaság alakult ki ott a célzott technikai fejlesztésekkel, így az Uniós áruk piacot veszteni látszanak.

Komplex vízgazdálkodási rendszert dolgoznának ki, hogy hasznosabban éljünk az ország területén keletkező vízzel. A hazánkban keletkező hat köbkilométernyi vízzel szabadon bánhat az ország a nemzetközi egyezmények szerint. Ebből az öntözést hatékonyabbá kell tenni, hogy versenyképes mezőgazdaságunk legyen, és új növényeket, kertészeti módszereket terjesszünk el.

Nagy István kiemelte, sok esetben példát kell vennünk az osztrák szomszédok gazdaságából, ösztönöznék az üvegházakat, a kertészeti kultúrát a térségben. Az öntözéshez a termál kutakat is igénybe vennék, akár a Hanságban is, erre hamarosan lehetőségeket is biztosíthat az állam.

A mezőgazdasági hatékonysághoz fontos, hogy a digitális technológiákat minél nagyobb arányban kezdjék használni a gazdák is. Ma már a traktorok fejlettebbek a személyautóknál, az agrártudomány óriási eredményeket ért el, ezt pedig ki is kell használni. Fontos, hogy fel kell készülni a generációváltásra, tenni azért, hogy a fiatalokat bevonják a gazdálkodásba, akik számára egyébként a modern technológia mindennapos lesz. De az agrárium most sem nélkülözheti a más tudományterületek eredményeinek felhasználását, a velük való együttműködést, mert ez a fejlődés alapja. Fejlődni márpedig kell, hiszen egy több mezőgazdasági terméket kell majd előállítanunk a Föld növekvő népessége számára.

Jakab István, a Magyar Gazdák Országos Szövetségének elnöke

Szó esett arról is, hogy mi várható az uniós támogatások frontján a jövőben. Magyarország célja, hogy megmaradjon a földalapú támogatás és a vidékfejlesztési pályázati források is. De ösztönöztek a pályázatok még jobb kihasználására is.

Kiemelkedő hír, hogy május elsejétől bevezetnék az egységes jégkár-elhárító rendszert hazánkban, egy állomás Jánossomorján is épülne. Ennek lényege, hogy ezüst-jodid párologtatásával olyan kémiai reakciót indítanak be, ami megakadályozza, hogy a nagy szemű jég elérje a talajt. Ennek kísérletei már évtizedek óta folytak a Hortobágyon, nagy sikerrel lehet mérsékelni a gazdaságot, de a lakásokat érintő károkat is, a módszer pedig teljesen környezetbarát. Ez 80 százalékban képes lesz mérsékelni a nagy károkat. Úgy tudjuk, a projektet az agrárkamara indította, és a helyi gazdák alkotta ügyeleti rendszeren alapulhat. Az elv működéséről itt olvashat.

-hirdetés- -hirdetés-