A télkergetés népi hagyományait csomagolták vidám, közösségi hangulatba az Örökség Kulturális Egyesület tagjai farsangi családi délutánjukon, szombaton, ahol ismét sok program várta a gyerekeket és szülőket.

Tulipánból paprika, paprikából Jancsika… Ezt az átalakítós játékot készítették el a családok a kézműves kuckóban. Az átalakulás, azaz a farsang jegyében. Szombat délután az Örökség Kulturális Egyesület farsangi családi napján a Sós Antal Közösségi Házban gyűltek össze a barátok, hogy több programmal is elkergessék a telet.

 

 

Elsőként maskarás játék mutatta be a tél és a tavasz hadseregeinek eposzi harcát, és annak rettegett fővezéreit. A seregek hősei különböző párbajokban mérték össze erejüket. A tél csalafintaságai miatt a tavasz táborát gyermek-segítők is megerősítették. A kötélmászás után a fekvőtámasz is nekik sikerült jobban. Majd az évszakhoz kapcsolódó dalok éneklése volt az utolsó fegyvernem, amiben a tél erősen igénybe vette a közönséget. A csata a gyerekek segítségével a tavasz teljes győzelmével ért véget, de a darab a tél visszatértére, az évszakok körforgására, az élet rendjének elfogadására is figyelmeztetett. A közönség és a szereplők számára is vidám élményt nyújtott a közösségi télkergetés.

A farsangi mulatságok jegyében Szélig Annamária drámapedagógus az eltáncolt papucsok című népmesét adta elő bábos-tárgyjátékkal. Eredeti szegedi papucsokat is láthatott a közönség a királylányok szerepében, míg az ügyes királyfit egy közel száz éves csizma személyesítette meg.

 

 

De a Serény Magyarok zenekar moldvai táncháza is felidézte a tavaszi átmelegedést. A pusztasomorjai közösségi ház mára gőzerővel dübörög, szinte minden estén akad valami foglalkozás, program, számos helyi egyesületnek adva lehetőséget.

Az Örökség Kulturális Egyesület rendszeresen tart családi napot, a farsangoló télűzés minden év legelső rendezvénye számukra. Molnár Tamás, az Örökség Kulturális Egyesület elnöke elmondta, a közösségi ház szinte minden estéje foglalt, számos csoport, sportkör, zenekar dolgozik itt már heti rendszerességgel. De a hétvégéken is sok szervezet, baráti kör tart már itt összejövetelt, esküvőt is terveznek már itt, vagyis nagy kihasználtsággal, hasznosan működik a pusztasomorjai közösségi tér.

 

 

 

 

 

JTV – HT

 

-hirdetés- -hirdetés-