90. születésnapján köszöntötte a város Vajda Gyulánét. Zsófi nénit családja körében Lőrincz György polgármester és Lacknerné Fördős Klára művelődési ház igazgató lepték meg hétfőn, átadva a város oklevelét és ajándékait, illetve Orbán Viktor miniszterelnök születésnapi emléklapját is. De a helyi nyugdíjasklubban is ünnepelték őt múlt héten, hiszen Zsófi néni a klub és a város életében is meghatározó személyiség.

 

 

 

 

 

Nagyfödémesről 19 évesen telepítették ki 83 éves édesapjával, Szászvölgybe, Pécsvárad mellé, egy tanyai pincelakásba. Ivóvizet is fél kilométerről kellett hordania. Majd kérései hatására Máriakéménden kaptak egy öreg lakást, immár egy településen, nem magányosan. Majd Nagyfödémesről Mosonszolnokra telepített vőlegénye itt kereste meg és kérte meg a kezét. Később költöztek a mai Jánossomorjára.

 

A helyi nyugdíjas klubbal már annak alapításakor felmerült egy baráti kapcsolat létrehozása egy kitelepítésben érintett településsel. Elsőként Szenccel próbálkoztak, sikertelenül. Ekkor Zsófi néni maga látogatott el a nagyfödémesi nyugdíjas klubhoz az ötlettel, amiből hamarosan találkozó lett, majd hosszú barátság kezdődött. A két önkormányzat testvér-települési kapcsolatot vett fel, azóta pedig számos közös program, határon átnyúló Uniós pályázati győzelem és sok barátiság bizonyítja a sikert. Zsófi néni büszke arra, hogy két kedves települése az ő révén is ilyen szoros kapcsolatot ápol, és még most is évente elutazik Nagyfödémesre, meglátogatja ott nyugvó édesanyja sírját.

 

 

JTV – HT

-hirdetés- -hirdetés-