A jánossomorjai iskolások a múlt héten két alkalommal is koncerten vehettek részt, ahol a zene érdekességeire, alapvető tudnivalóira okították őket, persze vidáman, játékosan.

Kőrkorszaki állomásról indult a hétfői zenei utazás a művelődési házban, amin a város összes diákja részt vehetett. A Filharmónia bérletes sorozat évadának második állomásán a Savaria Rézfúvós Együttes – Még a slagból is zene szól című előadását hallgathatták és nevethették végig a diákok. A zenekar a rézfúvós zene fejlődését mutatta be.

 

 

Legelőször is az ősember használhatott korhadt fatörzseket, hogy üzeneteket küldjön vele – például, hogy kész-e az ebéd. A rómaiak már a katonai napirend jelzésére használták a kürtöt, ahol bizony meg kellett tanulni, hogy melyik jel hív harcba, és melyik a takarodó. De a zenekar a nagy zenetörténeti korszakokon is átkalauzolta a közönséget, megmutatva kiváló darabokat, persze egy kis humorral. Sőt, a modern popzenéig is eljutottak a gyerekekkel.

 

 

De nemcsak a zenét, a sok rézfúvós hangszerfajtát is megmutatták. A lehetőségek tárháza végtelen: ha egy egyszerű locsolócsővel utazunk az időben, akkor is boldogulhattunk volna a zenetörténeti korokban. A zenészek elmondták, számukra a vidámság a zene oktatásában is nagyon fontos alkotóelem.
A Filharmónia jánossomorjai állomásait az önkormányzat is támogatja.

 

 

Garabonciások

 

Kedden délelőtt pedig ismét egy koncert várt az iskolásokra. Ráadásul a sok szórakozás mellett ebből is sokat lehetett tanulni. A csornai Garabonciás együttes tartott rendhagyó énekórát mindenkinek. A zenészek nemcsak muzsikáltak, játékosan tanították is a gyerekeket a zenei ismeretek alapjaira, ritmikára, hangtanra. Fel kellett ismerniük a hangszerek hangjait is. A zenekar A Nemzeti kulturális Alap pályázatának jóvoltából látogat el 20 megyei iskolába, hogy kicsit más módon hozza közelebb a muzsikát az énekórákhoz.

 

-hirdetés- -hirdetés-