91 éves korban elhunyt Őri Istvánné Márta néni, Jánossomorja kulturális életének meghatározó alakja, Jánossomorja díszpolgára, a Jánossomorja Kultúrájáért Díj kitüntetettje, aki legutóbb 2016-ban, 90 éves korában vehette át a város köszöntését.

Őri Istvánné, Márta néni 1926-ban született. Mosonszentjánoson járt elemi, majd polgári iskolába, felnőttként fényképészetet tanult. Több évtizeden át a helyi kulturális értékek összegyűjtése, megőrzése terén nyújtott kiemelkedő munkájával hozzájárult a jánossomorjaiak identitástudatának megőrzéséhez és megerősítéséhez. Kitartó gyűjtőmunkájának eredményeként 1969-ben az országban egyedülálló – a Moson megyei heidebauerek életét bemutató – gyűjtemény jött létre Mosonszentjánoson. Több mint negyven évig volt a mosonszentjánosi templom sekrestyése, mezőgazdasági összeíróként is tevékenykedett. Több mint hatvan éven át az Országos Meteorológiai Szolgálat helyi csapadékmérő-állomásának vezetője, 1978-tól az önkormányzat (korábban nagyközségi tanács) helypénz-szedője is volt. 2006-ban tüntette ki díszpolgári címmel Jánossomorja, 2007-ben a Jánossomorja Kultúrájáért Díjat kapta meg. Mindig is érdekelte a művészet, építészet, festészet, néprajz. Szerette a természetet, sokat utazott, kirándult. Három gyermeke, hét unokája és három dédunokája van. Utolsó éveit betegségben, de családja szeretetében töltötte.

Az új Helytörténeti Gyűjtemény megnyitóján, 2012-ben a tárlat összeállítója, Szentkuti Károly a számos szakmai és lokálpatrióta segítő között kiemelte Őri Márta nénit, aki nemcsak gyűjtött, hanem évekig maga felügyelte a korábbi gyűjteményt. De nagy szerepe volt a jánossomorjai és mönchofi egyházközségek immár 26 éves kapcsolatának kialakításában is, ami szintén a múzeumi szálon, a két település helytörténeti múzeumain keresztül indult el. A húszéves jubileumon mondta ezt Josef Haubenwallner, a Dorfmuseum Mönchhof igazgatója.

 


Márta néni és Lőrincz György polgármester a 90 éves születésnapi köszöntésen, 2016-ban.

 

-hirdetés- -hirdetés-