Újra tapsolhatott a könnyed színházi élményt szerető helyi közönség két hete vasárnap este a művelődési házban. A jánossomorjai taggal is kiegészült mosonmagyaróvári Theatrum Ad Flexum színtársulat Csiki Gergely: A nagymama című darabját mutatta be. Egy lánynevelő intézetből indul a kalandos történet, ahol Márta már évek óta koptatja a padot, hiszen árva, nincs kihez haza mennie, így az igazgatónő vette gyámsága alá.

 

 

Társainak kevéske emlékét eleveníti fel családjáról és a velük töltött időről. A szerelem is rátalál a lányra, de az intézet falai között ez szigorúan tilos. Az intézet pártfogója Szerémi grófnő épp rendszeres látogatását teljesíti az intézetben, ekkor történik a nagy felismerés, hogy Márta mégsem árva, nagymamája maga Szerémi grófnő. A grófnő ezután magához veszi a lányt, hogy újra együtt lehessenek. Ekkor alakulnak ki és kerülnek elő a rég elveszettnek hitt szerelmi szálak is. A grófnő nagy szerelmét Örkényi Vilmost elhagyta, hogy családja kérésének tegyen eleget, viszont unokája Márta is az Örkényi családnál talált rá a szerelemre. A grófnő viszont másnak szánta rég elveszettnek hitt unokáját. A darab végére mindenki megtalálja párját, Szerémi grófnő régi szerelmére, Örkény Vilmosra talál rá újra, Márta Örkény Kálmán mellett leli meg a boldogságot, míg Szerémi Ernő, a grófnő másik unokája Örkény Piroskát választja. Az intézet két tanárának Tódorka Szilárnak és Langó Seraphinnak is a darab végére teljesül a 25 éves álmuk, végre összeházasodhatnak.

 

 

A főként mosonmagyaróvári színjátszók között egy ismerős arcot is felfedezhetett a közönség, Nikházi Árpád alakította Örkény Vilmost, akinek nagy megtiszteltetés volt ez a szerep. A darabban az egészen fiataloktól a felnőttekig szinte mindenki megjelenik a színpadon, és mostanra már igazi csapatként dolgoznak együtt, mondta el Zemplenszkyné Rujder Éva rendező.

A társulat április elseje óta játssza a darabot, Jánossomorján most álltak először színpadra vele.

 

JTV – KÉ

 

-hirdetés- -hirdetés-