A Szigetköz táncai, népszokásai és az egykori szigetközi élet állt az idei táncgála központjában. Az Örökség Kulturális Egyesület Tititá Néptánccsoportja hagyományosan az őszi gálaműsorral mutatkozik be a helyi közönségnek, idén már hatodik alkalommal.

Körbejárhattuk az egész Kárpát-medencét szombaton, a hatodik Városi Néptáncgálán. Az előadók számos határon belüli és túli tájegység zenéjét, táncait mutatták be a közönségnek a művelődési házban. Láthattuk, hogy járják Jobbágytelkén, a Nyírségben, a Szigetközben, Csíkban vagy a Mezőségben.

 

 


Fotógaléria a képekre kattintva – Fotók: Horváth Attila

 

A jánossomorjai tánccsoport felnőttjei táncoltak, a nyugdíjasokból álló Búzavirág daloskör pedig szigetközi dalokat énekelt. Az idei vendég a győrújbaráti Csobolyó tánccsoport volt. A kiváló gyermekcsoportokat működtető egyesület most nemcsak táncokat, hanem korabeli gyermekjátékokat, csínyeket is bemutatott, elkalauzolva például a régi fonók csodálatos világába.

 

 

 

A jánossomorjaiak most nyírségi táncok mellett legújabb koreográfiájukat is bemutatták, mezőségi forgatós táncokat láthattunk a fináléban. A gála központjába idén a Szigetköz került – nemcsak dalok és táncok segítségével: A táj legnagyobb néprajzkutatóját, Timaffy Lászlót is megidézték az esten. A művelődési házban az ő gyűjtéseiből nyílt kiállítás, ahol a szigetközi emberek egykori életét, munkáit, sőt meséit ismerhettük meg a tárgyak, eszközök segítségével. Az előadáson pedig a néprajzkutató életművét mutatta be egyik tanítványa, Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutató. Ő nemcsak Timaffy László gondolatait adta át, de szigetközi dalgyűjtéséből meg is énekeltette a közönséget. Ebben segítségére volt a Kislaptáros zenekar tagja, Takács István dudás is, aki szigetközi dallamokat és a pusztasomorjai Sós Antal kecskedudást is megidézte.

 

 

A gálán a köszönet hangja is megszólalt. A barátoknak, segítőknek, koreográfusoknak egyaránt járt az ölelés és esetenként egy kis szíverősítő is. A város nevében Lőrincz György polgármester is köszönetet mondott a táncosoknak, azért, hogy felelevenítették a több évtizedre kihaló népi kultúrát, néptáncot Jánossomorán, és akik először tíz éve mutattak be épp szigetközi táncokat ezeken a deszkákon, az akkori egyszeri alkalomból pedig egy évvel később tánccsoport alakul.

 

 

A kulturális életben is tevékeny egyesület közösségi házat is működtet a várossal együtt, családi délutánokra, vigasságra várja a lakókat, de minden ősszel gálával köszönti a közönséget. Számukra mégis az a legnagyobb eredmény, hogy általuk hány és hány idős vagy fiatal helyi került közelebb a magyar népi kultúrához az évek során, mondta el Molnár Tamás elnök.

 

 

 

 

 

 

 

-hirdetés- -hirdetés-