Érzi a rendőrség a 86-os főút teherkorlátozásának hatásait, erről is beszámolt a múlt szerdai képviselőtestületi ülésen Barna Árpád rendőrkapitány. A város máshogy is tenne a főút környékének élhetőbbé tételéért: még idén megépülhet egy újabb gyalogátkelő Szentpéter szívében.

A rendőrség évértékelése a leginkább várt helyzetjelentés minden évben. Az elmúlt esztendőről tartott beszámolót több szolgáltató, hatóság a képviselő-testületnek szerdán. Barna Árpád a mosonmagyaróvári rendőrkapitányság vezetője összességében a város közbiztonságának megerősödéséről számolhatott be. 8 százalékos csökkenést mutat a bűncselekmények száma Jánossomorján. Ezen belül a személyek elleni bűncselekmények száma 64 százalékkal csökkent, 25-ről 9-re. Ez a rendezvények magasabb biztosításának eredménye. A vagyon elleni cselekedetek 25-ről 20-ra csökkentek, ami 20 százalékos mérséklődést jelent. Betöréses lopás, személygépkocsi-feltörés, rongálás nem volt. A bűncselekmények zömét helyi lakosok követték el, de a rendőrség továbbra is figyel az utazó bűnözésre, főként arra, hogy időskorúak ne válhassanak bűnözők, csalók áldozatává.

 

 

Az elrettentés és a nyomozás eredményessége köszönhető a városi köztéri kamerarendszernek is, amely a tapasztalatok szerint jelentősen csökkenti az utazó bűnözést, a nyomozási munkát, nemcsak helyi ügyekben, de például a településen át haladó embercsempészési ügyekben is. A város biztonságában való nagy segítséget a kapitány megköszönte az önkormányzatnak, a közterület felügyelőnek és a helyi polgárőrségnek egyaránt. A migráció fő irányai között szerepel városunk is, de ez közbiztonsági kockázatot nem okozott a településen.

A rendőrség közúti figyelme sem lankadt. Az elmúlt évben 15 ittas vezető tántorítottak el e tevékenységtől. Jánossomorján évről évre növekszik a balesetek száma kis mértékben, és a sérülések súlyossága is növekszik. Az elmúlt egy évben 1 halálos, 3 súlyos, 3 könnyű sérült és 35 sérülés nélküli baleset történt városunkban. A 86-os és az Andau felé vivő főutak egyre növekvő forgalma látszik a statisztikában. Ebben kizárólag rendőri eszközökkel nem lehet hosszú távú eredményeket elérni – mondta a kapitány.

 

 

2017 februárjától a 86-os számú főút éjszakai tilalmát is ellenőrizték több alkalommal, türelmi időszakban 36 figyelmeztetés, közigazgatási bírságot pedig eddig 43 teherjármű vezető ellen szabtak ki. A tilalom hatásai már látszanak a kis mértékű  csökkenésen, de még mindig vannak, aki a tiltást nem veszik figyelembe

A kamionok elterelése szóba sem jöhet 2020-ig. De a veszélyt addig is csökkenteni kell, ezért még idén gyalogátkelő épülhet a szentpéteri élelmiszerbolt és a szerelvénybolt közötti szakaszon – ez már az önkormányzat kiemelt célja, mondta el Lőrincz György polgármester. A város már kivitelezőt keres, hogy még novemberben elkezdhesse a több millió forintba kerülő beruházást. De több gyalogátkelőt is szeretne a város a jövőben, a belterületi főútra is.

 

 

JTV

 

 

 

-hirdetés- -hirdetés-