Harmadfokú riasztás, 110 km/h-ás széllökések, kidőlő fák, életveszélyes cserépomlás, fürdőszobában landolt kémény. Szerencsére a sérülést kivéve szinte mindenből kijutott a vasárnapi ítéletidőben.

Hirtelen csapott le az orkán erejű vihar vasárnap Jánossomorjára. Elsőként az Árpád utcába riasztották a tűzoltókat, de egyből két helyre. Egy fenyő dőlt rá a szomszéd ház oldalára, amit a hivatásos tűzoltók vágtak le. Két házzal arrébb pedig egy magas kémény dőlt le a nekiszaladt széllökésektől. A téglák egy része nem a földre, hanem a cserepeken keresztül a padlásra zuhant, olyan szerencsétlenül, hogy éppen a fürdőben lévő padlásfeljáró deszkáját találta el, így a téglák, cserepek bezuhantak a fürdőbe. Szerencsés véletlennek köszönhető, hogy éppen senki sem volt bent. A családnak a helyi önkéntesek segítettek. Úgy tűnik, a lakás nem marad fűtés nélkül.

 

 

Több fát is megszaggatott vagy kidöntött a szél, levelek hevertek a földön az egész városban. A pusztasomorjai gödör játszóterénél álló faóriás sem bírta az ellenállást a széllökések második rohama ellen, gyökerestől dőlt ki, rá pár frissen felállított játszótéri játékra, és egy díszes fűzfára is. De nagy ágakat tört le a szél a Szent István parkban is. Mindkét helyen a helyi önkéntes tűzoltók szüntették meg a veszélyhelyzet.

 

 

A legnagyobb baj a pusztasomorjai templomnál adódott. Itt a szél megbontotta a tetőt és rengeteg cserepet vert le az épület két oldalára, nagy veszélyhelyzetet okozva. A lehulló cserepek még a Szent István utca túloldalán lévő ablakokat is betörték. A tűzoltók, az önkormányzat és a helyi rendőrség igyekezett gyorsan megszüntetni a veszélyt: elterelték a forgalmat az Iskola és a Kossuth utca felé, és felhívták a mindkét irányból közlekedők figyelmét az omlásveszélyre! A buszjáratok a templom melletti buszmegálló helyett az Iskola utca elején, a Sós Antal Közösségi Háztól nem messze állnak meg. A lezárás valószínűleg hosszabb ideig tart, hiszen a hétfőre is várt szélben nem biztos, hogy gyorsan sikerül a veszély elhárítása. Az elterelés rengeteg áthaladó autót érint, így a forgalomban torlódásra kell számítania az erre járóknak!

 

 

 

Úgy tudjuk, személyi sérülés sehol sem történt. A város pusztasomorjai és szentjánosi részén el is ment a közvilágítás, sok helyi utca maradt több-kevesebb időre áram nélkül. Bár a riasztás éjszaka mérséklődött, és éjjel egy óra után vissza is vonta a legenyhébb riasztást is a meteorológia, azért hétfőre még ismét 70-80 km/h-ás széllökésekre kell számítanunk térségünkben.

A kiemelkedő odaadással dolgozó helyi önkéntes tűzoltók, a hivatásos tűzoltók, a rendőrség és az önkormányzat dolgozói olajozott együttműködésben végezték a károk felmérését és a veszélyek elhárítását.

 

 

 

 

JTV – HT

-hirdetés- -hirdetés-