Honfoglaló íjász és a stresszt levezető jóga – sok érdekes program, amit nem egy könyvtárban képzelünk el, most mégis ott kapott helyet. Az országos könyvtári napokon érdekes, különleges rendezvényekkel várta a látogatókat a városi könyvtár.

Az országos könyvtári napokhoz csatlakozva idén egy hétig megbolondult a városi könyvtár. A nyolcadikos diákok a jógát próbálták ki. Molnárné Rozsnyai-Dani Edina helyi jógaoktató szerint e gyakorlatok már a diákoknak is segítenek a koncentrálásban, stressz levezetésében – de a mozdulatok a könyvespolcokig való nyújtózkodásban is hasznosak lehetnek.

 

 

A különleges héten a biztonságos internetezésről is hallhattak, de a víz élővilágáról, sőt a vízzel való takarékosságról is tanulhattak egy vetélkedőn a diákok.

 

 

A honfoglalás korába utazhattunk Dr. Kenéz Árpád archeobotanikus segítségével. A történelmi hagyományőrzés egy komolyabb formáját űző szakember történelmi újrajátszó. A szó szerint és képletesen is a tudomány talaján maradó szakember régészeti kutatások eredményeit ötvözi többek között az ázsiai nomád népek tanulmányozásának eredményeivel. Így állít elénk egy közel hiteles honfoglaló viseletet, leválasztva a sokszor tudománytalan, tévhiteken alapuló, vagy ideológiai sallangokat is a témáról. Hobbija nemcsak a régészetből táplálkozik, vissza is hat rá, sok tárgy és eszköz használatát próbálhatja ki a gyakorlatban, és segíti a régészeti kutatásokat.

 

 

A Fertő tó és élővilága messze földön híres. Most ezt igyekezett bemutatni Lőrincz György polgármester, a helyi kerékpáros klub tagja is. Felhívta a figyelmet a Fertő táj szépségeire, a könnyű bringa utakra és a kerékpározás egészséges hatásaira is.

 

 

Vasárnap a családokat várta a könyvtár. A szokatlan időpont szokatlan programot rejtett. Kocsis Péter segítségével különböző társasjátékokat próbálhattunk ki. Akadt itt bonyolult stratégia, ügyességi, együttműködésen alapuló játék is.

 

 

A könyvtár vezetője, Kocsis-Szombathelyi Adrienn a könyvtári napok programjával is arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy ez a tér nemcsak a csendes olvasásé lehet, hanem egy-egy közösségé is. A városi könyvtár tavasszal és nyáron is különleges programoknak adott helyet, de a jövőben is egyre több közösségi rendezvény várja itt a – nemcsak olvasókat.

-hirdetés- -hirdetés-