Hol húzódik a várost Andau felé elkerülő főút, amire egyre nagyobb szükség lesz? Hol lehetnek telkek Szentpéteren és Pusztasomorján? Erről, és sok más kérdésről is beszéltek a héten zajlott lakossági fórumokon, ahol a rendezési terv gyökeres újragondolásában segíthettek az ötletek.

Előkerültek közlekedési problémák, telekügyek, és a jövő Jánossomorjájának fontos kérdései is a hét első három napján tartott rendkívüli lakossági fórumokon, ahol a város minél jobban szerette volna megismerni a lakosság véleményét egy-egy kérdésben. Hétfőn Szentpéteren, az iskolában ültek össze a szakértők, a város és a lakosság, kedden Szentjánoson, a művelődési házban, szerdán pedig Pusztasomorján, a közösségi házban beszélhettek a most jelentősen leporolt rendezési tervről.

 

 

Ez a terv határozza meg a város építési szabályozását, egyes területeinek jövőbeli felhasználását, végül is egész arculatát, így nagyon fontos  volt, hogy a helyi cégek és a lakosság elmondhassa ötleteit, igényeit.

A városüzemeltető vezetője, Bella Sándor a munka egyik fő koordinátora csütörtökön már a térképek fölött összesítette a fórumok legfontosabb eredményeit.
Szükség van például egy, a várost Ausztria felé elkerülő útra a hosszú távú jövőben, hiszen egyre nagyobb átmenő forgalmat visz a 8507-es főút és kanyargós vonala, szűkös szakaszai, a lakók, közlekedők nyugalma, biztonsága miatt nem alkalmas erre a célra hosszú távon. Ennek tervezését már most el kell kezdeni, és a nyomvonalát is ki kell jelölni egyetértésben. Bár ez a korábbi tervekben is szerepelt, most már végleges, az esetleges elkerülő a Leier cég sarkától indulna a meglevő vasúti átjáró felhasználásával, majd onnan egyenesen, a tó mögött érkezne a tarcsai útra.

 

 

De szó esett arról is, hogy melyik településrészeken hol alakítanának ki építési telkeket, folytatnának utcákat a jövőben. A mosonszentpéteri városrészen a temetőtől délre levő területnél e funkció már korábban is szóba került, azonban a területeket teljesen máshogy használják még ma is. Szentjánoson a Móricz Zsigmond utca mögött már folyik is a telkek előkészítése, de többek között a pusztasomorjai Sipőcz István utca folytatását is tervezi a város.
Szó esett a malom területéről, amit szintén lakóövezetként látna szívesen a város lakossága, vagy a 86-os út menti ipari övezetről, amit a jövőben csak a Leier üzem mellett területen folytatnának. Itt találhatna otthon egy esetleges bevásárlóközpont is, ha ilyen szándék merülne fel a város felé. A településfejlesztési koncepcióval összhangban készülő rendezési terv most megszületett javaslatait összesítik a szakemberek, majd a véleményezési szakasz kezdődik meg, és várhatóan még idén lezárulhat.

 

-hirdetés- -hirdetés-