Régi és új idők találkoztak a jánossomorjai majálison: Ismét nagy sikert aratott a retró felvonulás és az Omega legnagyobb slágereit is hallhattuk a sportpályán, Benkő Lászlóval a billentyűk mögött. A közönség pedig nemcsak ünnepelt, jótékonykodott is, több mint félmillió forintot gyűjtött össze az önkéntes tűzoltó egyesületnek.

Délelőtt 15 főzőcsapat fogott munkába, hogy finom ételekkel vendégelje meg a városlakókat a sportpályán. Több recept szerinti pörköltek, fasírtok, halászlé és sült hal vagy épp palacsinta készült, sajátos receptek szerint, vidám hangulatban. A Binder C. A. igazi kis saját majálissal, rajzversennyel, kóstolókkal és valódi mulatással várta a dolgozókat és családjaikat. Az igazgató elmondta, számukra nagyon fontos, hogy a dolgozók családjai számára nyújtsanak közösségformáló programokat, szoros kapcsolatot alakítsanak ki Jánossomorjával, és a Binder szellemiségét is népszerűsítsék. Megmutassák, milyen csapat dolgozik a cégnél. Rajzversenyt is hirdettek, az első díjazott kép pedig a pólókon díszelgett. A cég minden éven hirdet ilyen rajzpályázatot az iskolákban, a nagyobbakat pedig továbbtanulásuk előtt gyárlátogatásra is fogadja. Vida János igazgató szerint mindez lehet egy kis lépés ahhoz, hogy a diákok megismerjék a céget, és esetleg ezt válasszák majd, vagy ha nem, legalább az itt látott jó dolgokat magukévá teszik.

 

 

 

A sátrakban a következő csapatok dolgoztak a városlakókért:   Binder Cable Assemblies Bt., Erdős Beton Kft., Winkler Transport Kft., Dr Oetker Magyarország Élelmiszer Kft., Társaskör Egyesület, Felnőtt Kézműves Szakkör palacsintasütői, Nincs Egy Vasunk SE, SaRock Vendéglő, Cézár-Borozó, Jánossomorja Polgárőr Egyesület, Balassi Bálint Nyugdíjas Klub, Jánossomorjai Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Leier Hungária Kft., Mosonszentjános Vadásztársaság, Erdészeti Horgászegyesület

 

 

A nap látványossága 11 óra tájban kezdődött, a szentánosi főtéren: a retró május elsejei felvonuláson akadtak baráti társaságok, cégek, egyesületek, láthattuk a tűzoltókat, veterán motorosokat, sőt, magát Fidel Castrót is. A művelődési ház előtti tribünön ironikusan vidám jelmezesek és a város fontos személyei köszöntötték a menetet, ami a sportpályáig vonult, töretlen jókedvvel.

A tavaly indult program lényege nemcsak vidám maskarákba bújás és a nosztalgiázás. Sokan úgy gondolták, a múlt sok rossz emléke mellett sok szép eredményre méltán lehetnek büszkék, hiszen a mai nap valóban a dolgozók ünnepe.

Helyi motorosok veterán járgányait is megnézhette a közönség. Több ritkaság is kivonult, ez például egy eredeti, a negyvenes évek végén készült Danubia, amit nemrég találtak meg egy romos házban, darabokra szedve, rozsdásan, és újítottak fel.

A gyerekek is örülhettek: Nemcsak a jánossomorjai és a baráti bogyoszlói tűzoltóautókat csodálhatták meg, hanem lovagolhattak, trambulinozhattak, ugrálhattak, pancsolhattak egész estig. Kézműves foglalkozások is megmozgatták őket sőt, sorversenyekkel, ügyességi feladatok is vártak rájuk az óvónők jóvoltából.

Önkéntes tűzoltóink örömmel vonultak a pályára, és örömük csak fokozódott: Értékes ajándékot kaptak a csapatoktól és a közönségtől: idén ugyanis az egyesület számára gyűltek az adományok. Több mint félmillió forint jött össze, ami a szervezet eszközvásárlásait segíti majd.

A főzőcsapatoknak Lőrincz György polgármester mondott köszönetet a város nevében, névre szóló szakácssapkákkal és főzőkanalakkal. Minden csapat elismerő tapsot kapott a városlakóktól. A polgármester kiemelte, igazi közösségi élménnyé kezd válni a majális, nem csak egy színpadi programokat felvonultató eseménnyé, amiben nagy szerepe van az itt dolgozó baráti társaságoknak, cégeknek, egyesületeknek.

A programok sorát az öregfiúk focimérkőzése kezdte a gyepen, a közönség pedig újra tapsolhatott a korábbi kedvenc játékosoknak. Később Mészáros Ármin általános iskolás tanulóm motoros kaszkadőr-bemutatója vívta ki a közönség elismerését. A színpadi programok sorát a nyugdíjas klub énekkara nyitotta meg, akik közösségi és vidám dalokkal érkeztek. Az Alapfokú Művészeti Iskola táncosainak koreográfiái is sikert arattak a majálison. Az iskola kamarazenekara kiváló előadásában ismert dalok fúvós átiratait hallgathattuk meg. A Tititá Néptánccsoport népdalokat és táncokat hozott az ünnepre. Elutazhattunk az erdélyi Sóvidékre és a Nyírségbe is a táncok segítségével. A Moson-Szél egyesület a nyárra készülő darabjukból, az István a királyból mutatott be egy-egy ismert dalt. Ír néptánc virtuóz mozdulatainak is tapsolhatott a közönség. A hozzá való kiváló ír és skót muzsika is nagy tetszést aratott. A közelmúlt diszkóhangulatát idézte meg az UFO zenekar újrahangszerelt slágereivel. Utána pedig a jánossomorjai Zumba Fitness csapat rázta meg magát és a közönséget is, lendületes bemutatójukkal.

 

 

Régi, nagy slágereket is felvonultatott a Megapolis Omega Cover Band, az Omega dalokat játszó együttes, akik nagy tisztelettel muzsikáltak Jánossomorján. Neves vendéggel a billentyűk mögött, hiszen az Omega zenésze, Benkő László is velük tartott, és nagy szeretettel játszott a közönségnek. A zenészek elmondták, számukra fontos, hogy a régi daloknak ma is van üzenete. Annak ellenére, hogy a világ változott, sok dal aktuális lett, vagy maradt  A JTV-nek Benkő László elmondta: sokszor érzékenyül el, ha ilyen dalhoz érkeznek, mert úgy reméli, sikerült valami kortalan üzenetet megfogalmazniuk, valamivel javítani a világok.
A programokat a másnapi munkanap árnyékolta be, így a Flört zenekar remek utcabáli muzsikájával zárult a jánossomorjai majális.

-hirdetés- -hirdetés-