Megkezdődött az idei útfelújítások sora Jánossomorján, de a három évre szóló, évi 14 millió forintos járda-felújítási program is szabad utat kapott. A múlt héten leaszfaltozták a pusztasomorjai Kossuth utcát, amit még tavaly  év végén készíttetett el a kivitelezővel az önkormányzat, azonban az út felületi hibákat mutatott: Ezt az önkormányzat és a VÜMESZ nem vette át – a kivitelezővel egyetértésben. Már akkor megegyeztek, a melegebb idő beköszöntével újra terítik a burkolatot, ami természetesen nem került többletköltségbe – ősszel erre közel 10 millió forintot fordított a város.

 

 

Ezzel a munkával kezdetét vette a hároméves útfelújítási program idei etapja. A tavalyi útfelújítási forrás közel kétszereséért, 47 millió forintért idén hét utca kaphat új burkolatot – várhatóan júniusban, illetve augusztus-szeptember táján, még az őszi hidegek előtt.

2017-ben felújítandó utcák:
– Arany János utca 1.104 m2
– Jókai Mór utca 608 m2
– József Attila utca 512 m2
– Ibolya utca 768 m2
– Kiss utca 1.368 m2
– HIPP Kft. előtti út első szakasza 600 m2
– Felsőlókert utca 824 m2

Összesen: 5.784 m2

A város útfelújítási programjában három évre előre kijelölték a leginkább felújításra szoruló utcákat (a listát lásd itt!), és az önkormányzat célja, hogy a korábbi éveknél jóval többet fordít az utak felújítására.  Erről a legutóbbi testületi ülésen is szó esett, de itt döntötteket a város járda-felújítási tervéről is. Mind az út, mint a járda-felújítási tervben szerepel hanságligeti beruházás is idén.

 

Idén közel 1 km – Járda-felújítási koncepció

 

Bella Zsolt alpolgármester és a Bella Sándor vezette városüzemeltető (VÜMESZ) közösen készítette el a hároméves tervet, ami alapján évenként több mint 14 millió forintot költenének az előre kijelölt szakaszok felújítására. A felmérésről a testületnek készített beszámolóban Bella Zsolt kiemeli: Járdáink esetében még magasabb a rossz minőségű burkolat aránya, mint belterületi útjainknál. Az összehasonlításból pedig kiderült, a forgalmat és a járdák állapotát összevetve Mosonszentpéteren a legégetőbb a járdák helyzete. Pusztasomorján a legmagasabb a jó minőségű felületek aránya. Igaz, az elmúlt két évben ott újítottuk fel a legnagyobb részben a járdákat. Persze, ha a százalékos arányokat vizsgáljuk, egyértelműen megállapítható, hogy Hanságligeten és Újtanyán a legrosszabb az arány.

2017-ben felújítandó járdaszakaszok:
– Rákóczi utca (több rövid szakasz)
– Rákóczi utca (Sarock vendéglő-Hanság vendéglő között)
– Ady Endre utca
– Erdősor utca (Vadász vendéglő – Iparos utca között)
– Szent István utca (Iskola utca sarkától Tarcsai utca elejéig)
– Hanságliget – Alkotás utca

E szakaszok összesen 958 méter hosszt és 1341 négyzetméter területet tesznek ki.

 

 

 

A frekventált területekre egységes képet alkotó díszburkolatot tervez a város, de azért nem mindenhova, az ára ugyanis, még a helyi Leier cég városnak nyújtott kedvezményével számolva is másfélszerese a betonnak. A járdafelújítás már 2015-ben elkezdődött, akkor 10 millió forinttal. 2016-ban 1,2 km járda újult meg, 15 millió forintból. A feladatot koordináló Bella Zsolt alpolgármester kiemelte, nemcsak felújítás, hanem – annak hiányában – a járdaépítés is több szakaszon nagyon fontos, ilyen többek között a Kossuth utca illetve a Sport utca is – ezekkel is tervez a koncepció.

Jánossomorja közel 50 kilométernyi járdával, külterületi úthálózata 95 km hosszú, belterületi útjai 36 km hosszúságúak és több mint 40 van belőlük. Ez óriási feladatot jelent a városnak – emelte ki Lőrincz György polgármester, hozzátéve, hogy ilyen nagy feladatoknál csak a hosszú távú, előre pontosan megtervezett koncepciók vezetnek eredményre.

 

 

Az elfogadott koncepció főbb táblázatai:

A városrészek járdáinak állapotáról:

 

A város felújítandó és építendő járdáinak területe

A hároméves koncepció részletes terve:

A városrészek járdáinak aránya a burkolat szempontjából:

 

 

 

 

-hirdetés- -hirdetés-