Már az úszásoktató is tart német órát a jánossomorjai iskolában. Soha nem volt még ilyen nehéz helyzetben a jánossomorjai oktatás. Olyan mértékű a tanárhiány, hogy az is felmerült, teljesen új órarendeket készítenek a diákoknak, azért, hogy legalább a nyári szünetig hozzáértő tanárok taníthassák a német nyelvet vagy a matematikát.

 

Négy főállású pedagógus hiányzik a rendszerből, két matematika és két német szakos. Heti 96 órát helyettesítéssel kell megoldani, és sok a csoportösszevonás is. A helyzet már a tanév elején nehéz volt, sőt, már nyáron is látszódtak a bajok, hiányzások tartós betegség, és több nyugdíjba vonulás miatt. Már akkor úgy nyilatkozott az iskolavezetés, óriási problémák léphetnek fel februártól, amikor az addig hiányzó két tanár mellé onnantól még két nyugdíjba vonulótól is meg kell válnia az intézménynek. Az évet azonban, bízva az évközbeni munkatárstalálásban, még bizakodva kezdték – tévedtek.

A szűk oktatói létszám főleg a német oktatást teszi nehézzé, hiszen ott minél kisebb csoportokban kellene dolgozni. Szepesiné Feller Szilvia némettanár szeptembertől tanít összevont csoportokban. Elmondta, a gyerekek részéről is kell a plusz energia ahhoz, hogy haladhassanak az anyaggal, kell, hogy türelmesek legyenek, együtt, közösen dolgozzanak, hiszen kevesebb idő is jut egy-egy diákra.

Nyár óta nem sikerült pótolni a hiányzó tanárokat, több jelentkező is visszalépett. A tankerület sem tud segíteni, bár a felelősség közös, mégis a helyi iskola feladata a tanárkeresés. Olyan mértékű a tanárhiány az országban, ami hosszú távra is gondokat okoz majd, várhatóan nálunk is, jósolja Bella Zsolt iskolaigazgató, akit már a szülők is megkerestek a segítség érdekében, és aki most a türelmüket is kéri. Elmondta, szeptember óta folyamatosan hirdetik az állást, akadt is jelentkező, de mindketten az utolsó pillanatban visszaléptek. Szomorú, de az országos szakemberhiány mellett már akkor is nehéz labdába rúgni, ha plusz forrásokat, segítséget tud egy-egy munkaadó kínálni – ilyen a lakás, esetleg más plusz juttatás. Jánossomorja az új oktatóknak egy lakást is igyekezett biztosítani, de így sem sikerült a felvétel. Más juttatásokra nem lát esélyt az iskolaigazgató – alpolgármester. Ahogy arra sem, hogy nyárig sikerül a megoldás. -„Nem látok esélyt arra, hogy szeptember előtt megnyugtatóan rendezhessük a helyzetet” – mondta.

Mégis tenni kell valamit: Ezért a héttől fel is fordulhat az iskola rendje. Új órarendeket dolgoz ki a vezetőség, hogy a lehető legtöbb szaktanárt küldhesse német- vagy matekórákra. Az igazgató elmondta, ezt főleg a kétszakosok tanóráinak átszervezésével tudják elérni. Azok a kétszakosok, akiknek egyik szakja matematika vagy német, mostantól csak ezeket a tárgyakat tanítják majd, teljes óraszámban. Például a matematika-testnevelés szakosok csak matematikát tanítanak majd, a testnevelésórákat a kollégák veszik át. Egyes esetekben úgy rendelkezik a törvény, hogy csak hatodikig taníthat egy-egy szaktantárgyat az adott pedagógus. Ezeket a szabályokat most kénytelen áthágni az iskola, mondta el Bella Zsolt. De a tartalékokat is hadrendbe állítják. Várnak többek között egy végzős német szakost, és egy már nyugdíjas tanárt is.

Ilyen nehéz helyzetben még soha sem volt a jánossomorjai iskola, amely mindig is büszke volt arra, hogy a szakos ellátottsága magas. Nyárig valószínűleg a szükségmegoldások maradnak az iskolavezetés kezében, ám a nyarat az új kollégák keresésének szentelik majd.

JTV

-hirdetés- -hirdetés-